Grenser i migrasjonslitteratur

Professor Johan Schimanski fra Universitetet i Oslo holder foredrag om grensens betydning og hvordan humanioras border theory og samfunnsvitenskapens border studies kan lære av hverandre.

Han tar utgangspunkt i den svenske forfatteren Johannes Anyurus roman En storm kom från paradiset (2012).

Romanen handler om en labyrintisk reise fra Uganda til Sverige, med grensepasseringer i flere dimensjoner og på flere nivåer. Med utgangspunkt i såkalt grensepoetikk, isoleres retoriske og narrative framstillinger av grensen.

Schimanski  berører også norske eksempler som Nasim Karim, Romeo Gill, Roda Ahmed, Marie Amalie, Amal Aden og Sara Azmeh Rasmussen.

Ut fra disse inviterer han til samtale om rollen til literacy i forståelsen av migrasjonsreiser og leserreiser.

Johan Schimanski er professor i allmenn litteraturvitenskap ved UiO og professor II i kulturmøter ved Universitetet i Øst-Finland (Joensuu).

Arrangør er programområdet for kritisk kulturell literacy ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Stavanger.

UiS logo