Elizabeth Norberg- Schulz

Fullstendig CV

Elizabeth Norberg- Schulz er en lyrisk sopran med internasjonal suksess. Født og oppvokst i Oslo, flyttet til Roma da hun var 15 år.

Norberg- Schulz begynte sine sangstudier hos Anne Brown i Oslo, så i Roma hvor hun tok en Master i sang ved Santa Cecilia- konservatoriet under ledelsen av Rosina Vedrani Laporta, og deretter i Zurich med Elisabeth Schwarskopf. Det internasjonale gjennombruddet kom på slutten av 1980- tallet. Et aldri så lite høydepunkt var i Wiener Staatsoper, hvor hun hadde et fast engasjement i solistensemblet i over 10 år. Der sang hun blant annet hovedrollen i Donizettis "Elskovsdrikken" med den verdenskjente tenoren, Luciano Pavarotti.

Selv har hun i dag en ganske enestående posisjon innenfor den internasjonale operaverdenen, og sunget ledende roller ved alle de mest betydningsfulle operascener, som Covent Garden, Opera Bastille, Metropolitan, Chicago Lyric, Los Angeles Opera, Wiener og Baryerische Staatsoper, La Scala og Den Norske Opera, for bare å nevne de mest prestisjetunge.

Hun har gjestet de største festivalene og orkestrene i verden, som Salzburg Festspiele, Montreux Festival, Beethoven Festival i Bonn, Händel Festival in Halle, Pesaro, Macerata, Ravello, Glydebourne, Oslo Kammermusikk Festival, Olavsdagene i Trondheim, Festspillene i Bergen m.fl.

I sin 30 år lange karriere har Norberg-Schulz samarbeidet med verdens fremste dirigenter som Abbado, Muti, Kleiber, Karajan, Solti, Haitink, Jansons, Masur, Osawa, Gergiev, Sinopoli, med flere. Samtidig er hun en pasjonert dyrker av den intime sangkunst Lieder og romanser. Med Håvard Gimse har hun gjort en flott innspilling av Griegs romanser.

I 1988 ble Norberg- Schulz tildelt DNH- PRISEN for unge kunstnere med et manifestert talent, i 1992 FANNY ELSTAD- PRISEN. Norberg- Schulz ble hedret med GRIEG- PRISEN på 150- års dagen for Griegs fødsel i 1993, for sin innspilling av Grieg- sanger med Håvard Gimse. I 2003 fikk hun den italienske MINERVA- PRISEN for kvinner som har skilt seg ut med sitt kunsttalent verden over, og i 2006 den anerkjente internasjonale VERDI- PRISEN.

Høsten 2004 ble Norberg- Schulz kåret til ridder av 1. klasse av SANKT OLAVS ORDEN. Samme år fikk hun også tildelt STATENS ARBEIDSSTIPEND i tre år. I januar 2007 ble hun utnevnt til KOMMANDØR AV DEN ITALIENSKE REPUBLIKK. I årene 2005 - 2010 har Elizabeth Norberg- Schulz v?rt kunstnerisk leder for KIRSTEN FLAGSTADfestivalen på Hamar, og kunstnerisk leder siden 2008 for OSLO OPERAFESTIVAL. Norberg- Schulz er fast medlem i juryen til den prestisjetunge internasjonale sangkonkurransen "RENATA TEBALDI" i San Marino Republikken.

I dag er hun representert på platemarkedet med ca. 20 innspillinger utgitt blant annet av DECCA, EMI, Virgin, BMG, NAXOS, RICORDI, KKV og flere. Hennes innspilling av Brahms Requiem med DECCA har fått the GRAMMY AWARD.

Elizabeth Norberg- Schulz er fra høsten 2006 professor i sang ved Universitetet i Stavanger, og regelmessig Guest Professor ved “The University of Arts in Nanjing”,  konservatoriet Santa Cecilia i Roma, Filarmonica Romana og flere internasjonale institusjoner.

elizabeth.norberg-schulz@uis.no

Professor i klassisk sang - Elizabeth Norberg- Schulz