Dirigentmiljø i vinden

Dirigentutdanningen ved Universitetet i Stavanger er i vinden som aldri før med flere nye studier og rekordmange søkere. – Det er spennende å få ta del i et så dynamisk miljø, sier nyansatt dirigentlærer Trond Korsgård.

Bildet viser Trond Korsgård og Morten Wensberg på dirigentseksjonen ved UiS. Trond Korsgård og Morten Wensberg synes det er stas at det gode arbeidet blir lagt merke til.

Ved Universitetet i Stavanger finnes det mange muligheter dersom man ønsker å studere dirigering. I tillegg til dirigentstudier på master- og bachelornivå, er det mulig å ta en av flere ulike videreutdanninger, delta ved et internasjonalt dirigentkurs, eller søke om plass på det nyetablerte programmet Opptakt, som ble lansert i desember i fjor.

Nysgjerrig? Les mer om de ulike dirigentutdanningene.

Blir lagt merke til

Med etableringen av de to nye studiene Digitale dirigentstudier og Digitale skolekorpsstudier samt opprettingen av programmet Opptakt i underkant av to år, og en enorm vekst i antall studenter, dukket det også opp et behov for å utvide staben, og Trond Korsgård ble ansatt i en fast stilling. Han blir en del av en stab som ellers består av Morten Wensberg, leder for dirigentseksjonen og faglærer i dirigering, Harald Eikaas som underviser på studiet Digitale dirigentstudier, og Thomas Rimul som er dirigentstipendiat.

Med etableringen av Digitale dirigentstudier, har dirigentseksjonen ved UiS bemerket seg i musikkmiljøet i Norge. Studiet var nemlig det aller første av sitt slag som har blitt tilbudt her til lands – noensinne.

– Det er mange som har vist interesse for det som skjer hos oss, spesielt de siste par årene. Det er selvsagt stas at det gode arbeidet vi legger ned legges merke til, sier Wensberg.

Høy arbeidskapasitet

Selv om Trond Korsgård gikk inn i en fast stilling ved Institutt for musikk og dans i januar, er han ikke et ukjent fjes i instituttets lokaler i Bjergsted. Han har de siste to årene fungert som vikar for Morten Wensberg, og tatt over det meste av undervisningen når Wensberg selv har vært opptatt med etableringen av de nye studiene. I tillegg har han undervist under Dirigentuka, som UiS er vertskap for.

– Den høye arbeidskapasiteten, aktiviteten samt entreprenørskapsevnen på dirigentseksjonen fascinerer meg, og det er veldig givende å få lov til å ta del i et så spennende og dynamisk miljø som dette, sier Korsgård.

For med dirigentstudier på alle nivåer, i tillegg til driften av programmet Opptakt samt Norges største dirigentkurs, Dirigentuka, kan man trygt si at det er et høyt aktivitetsnivå på dirigentseksjonen ved UiS.

Trenger faglig påfyll

Dirigentseksjonen har gjort det ingen har gjort før, og satset på tilbud som ikke før har vært tilgjengelige på markedet, men som det har vært et nærmest umettelig behov for, ifølge Wensberg. Nemlig nettbaserte etterutdanningstilbud innen dirigering. Da Digitale dirigentstudier ble opprettet i 2015, ble det faktisk så populært at de planlagte 6-8 studieplassene ble til 25.

Les artikkelen: Tove (37) får undervisning i dirigering over nettet

Trond Korsgård er ansatt for å undervise bachelor- og masterstudenter som tar en gradsutdanning i dirigering ved UiS, men han har også ansvar for undervisningen på studiet Digitale dirigentstudier. Han mener det var klokt av UiS å satse på digitale, desentraliserte etter- og videreutdanningstilbud.

– Det er klart at det er mange i musikklivet i Norge som trenger faglig påfyll. Ikke alle dirigenter der ute har en utdanning, og mange har et brennende ønske om å lære mer, men ikke alle har mulighet til å ta et fulltidsstudium, sier Korsgård.

– Føler meg privilegert

Selv studerte Korsgård orkesterdireksjon ved Norges Musikkhøgskole 1998-2000. Siden dirigentdebuten i 2000 har han markert seg med et allsidig repertoar, og har jobbet med opera og ballett, orkester og korps og mindre ensembler. Han har i tillegg dirigert alle de norske orkestrene, korpsene og flere av sinfoniettaene, og var dirigentstipendiat hos Stavanger Symfoniorkester og det som den gang het Høgskolen i Stavanger fra 2001-03.

Korsgård bor i Horten, men pendler til jobben i Stavanger annenhver uke og tar en del av undervisningen hjemmefra. Han forteller at han føler seg privilegert som får holde på med det han liker aller best, nemlig å undervise.

– Jeg er heldig som har fått holde på med det jeg liker best i mange år allerede, og kjenner meg privilegert som kan jobbe med å undervise i dirigering samtidig som jeg kan jobbe litt som frilanser og ta oppdrag når det passer, sier han.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Morten Berentsen