Studenter videre i petroleumskonkurranse

Som eneste skandinaviske lag gikk UiS videre fra den europeiske finalen i PetroBowl. I oktober kjemper de mot studentlag fra resten av verden om å bli verdensmestre i petroleumskunnskap.

Fem UiS-studenter som deltar i PetroBowl. UiS-laget med Alisher Narzullaev, Svein Kåre Dahle, Marcelo Gerardo Landivar, Diego Felipe Acevedo Parra og Khushal Adlakha ble topp fem i den regionale finalen i petroBowl. I oktober reiser de til USA for å konkurrere med 31 andre studentlag fra hele verden.

I PetroBowl møtes studentlag fra hele verden i en konkurranse som dekker tekniske og ikke-tekniske aspekter av olje- og gassindustrien.

Kunnskap og mentalt spill

UiS-teamet består av fem mastergradsstudenter, fire av disse er fra Institutt for petroleumsteknologi og en er fra Institutt for industriell økonomi, risikostyring og planlegging. I den regionale finalen i Krakow i forrige måned ble de blant de fem beste, og i oktober reiser de til verdensfinalen i San Antonio, Texas. Der møtes lag fra fem universiteter fra hver verdensdel, i tillegg til de to beste lagene fra i fjor.

Konkurransen arrangeres som en cup, hvor to lag møtes for å svare på tekniske og ikke-tekniske spørsmål.

– Dette er den mest globale olje- og gasskonkurransen for studenter, og konkurransegrunnlaget er veldig tøft, sier Khushal Adlakha.

Sammen med Alisher Narzullaev, Svein Kåre Dahle, Diego Felipe Acevedo Parra og Marcelo Gerardo Landivar, utgjør han laget som representerer UiS i konkurransen.

Internasjonalt lag

For å være så godt forberedt som mulig, har de spesialisert seg på hvert sitt tema, inkludert boring, naturgass, industriell økonomi og geologi.

– Du vet aldri hvilket spørsmål du får, det kan være teknisk eller ikke-teknisk. De kan spør om tilfeldige ting som «når gikk Japan helt tom for olje?», sier Narzullaev.

Laget består av medlemmer fra Usbekistan, Colombia, India, Bolivia og Norge.

– Et internasjonalt team er en stor fordel. Blant annet på spørsmål om hvem som er administrerende direktør for de store selskapene. Da er det minst en på laget som kan uttale navnet, sier Landivar.

Konkurransen ligner et amerikansk spill show, hvor laget som først trykker på den røde knappen, får fem sekunder til å svare.

– Det er et mentalt spill, og i starten var det en del nerver som slo inn. Nå er vi bedre forberedt på presset, sier Parra.

Bedre studenter av konkurransen

Mye av sommeren vil bli brukt til pugging og gjennomgåing av spørsmål fra tidligere konkurranser. Selv om forberedelsene tar tid, mener studentene det er verdt det.

– Vi får en realistisk oversikt over oljehistorien, og vi lærer mye mer enn teori. Det er nyttig å vite mest mulig om industrien vi skal jobbe i etter studiene, sier Dahle som er lagkaptein for UiS-laget.

– Det er et stort ansvar å representere UiS, og vi lærer å takle press, og vi lærer å samarbeide. Alt dette er nyttig å lære før vi skal ut i arbeid, legger Parra til.

Mer enn en konkurranse

2013 var det første året konkurransen aksepterte lag fra utenfor USA, og i fjor ble laget fra UiS laget Europamestre

Selv om konkurranseinstinktet er på topp, handler det like mye om å lære og å treffe andre med samme interesser.

– Dette er flott mulighet til å bli kjent med studenter fra hele verden og vi får et globalt nettverk, sier Dahle.

Utfordrende tider i oljeindustrien påvirker også konkurransen. I år er det vanskeligere enn tidligere å skaffe sponsormidler til å reise til USA.
– Parallelt med å forberede oss til konkurransen, leter vi etter sponsorer. Vi trenger midler slik at vi kommer oss til USA, sier Adlakha

Tekst og foto: Karoline Reilstad