– Det går så fort at det er absurd

Daniel Röhm blir hyllet for sin innspilling «Dohnányi Piano Works» i en rekke anmeldelser. En plate som både var utfordrende og utmattende å jobbe med, forteller pianistprofessoren. – Det går fort fra romantisk til hardt, sier han.

Bildet viser professor Daniel Röhm ved institutt for musikk og dans. Prosessor Daniel Röhm er aktuell med plateinnspillingen «Dohnányi Piano Works».

Ernö Dohnányi eller Ernst von Dohnány, var en ungarsk komponist, pianist og dirigent, som levde fra 1877 til 1960. Han var svært inspirert av de to store pianistene Franz Liszt og Johannes Brahms. Førstnevnte når det kom til måten å spille piano på, og sistnevnte når det gjaldt komposisjoner.

Forfriskende å jobbe med

Dohnányis komposisjonsstil var personlig, men konservativ, men mye av hans arbeid omtaler professor Daniel Röhm som romantisk, men samtidig hardt.

– I min utgivelse har jeg fokusert på tre stykker som er forholdsvis ukjente, nemlig «Passacaglia i E flat minor, Op 6», «Three Singular Pieces, Op 44» i tillegg til «Four Rhapsodies, Op 11». Det var et bevisst valg, da jeg ønsket å velge noe som ikke er spilt hundre ganger før, men noe som var litt mer forfriskende å jobbe med, sier han.

Les portrett om Daniel Røhm: Pianist-professoren

Fått gode anmeldelser

Prosessor Daniel Röhm ved Institutt for musikk og dans er aktuell med plateinnspillingen «Dohnányi Piano Works». Han forteller at prosessen har vært både omstendelig og utfordrende, og sier han er glad for at platen endelig er ute og gjort tilgjengelig for publikum.

Han har allerede høstet gode anmeldelser for platen, og i blant annet i det anerkjente musikkmagasinet Gramophone får Röhm skryt for sitt arbeid med innspillingen. Blant annet blir stykket Three Singular Pieces, Op 44 løftet frem som et av høgdepunktene

Les anmeldelsen: DOHNÁNYI Piano Works

– Det var litt spesielt å jobbe med dette stykket da det ikke finnes noen pauser, og det går så utrolig fort at det nærmest er litt absurd, sier han.

Tekst: Maria Gilje Torheim

UiS logo