Nyetablert blåeseensemble vant sin divisjon i NM janitsjar

De ble stiftet for et år siden med ett mål for øyet – nemlig å delta i NM janitsjar. Men det nyetablerte ensemblet Bjergsted Blåseensemble deltok ikke bare i mesterskapet, de stakk like greit av med seieren i 2. divisjon.

Bildet viser Rune Furøy Johansen som dirigerer et ensemble. Rune Furøy Johansen i aksjon. Her sammen med dirigentlærer Morten Wensberg.

– Vi er veldig fornøyde med førsteplassen. Det er bare helt fantastisk, forteller Rune Furøy Johansen.

Han er kunstnerisk leder, iniatiativtaker og dirigent i Bjergsted Blåseensemble (BBE), og i tillegg masterstudent i korpsdireksjon.

– En god følelse

Bjergsted Blåseensemble er et nyetablert korps, som ble stiftet høsten 2016 av studenter ved Institutt for musikk og dans. Korpset har janitsjarbesetning, og består av rundt 38 medlemmer, der majoriteten er musikkstudenter ved universitetet.

Tidligere i høst kvalifiserte korpset seg til 2. divisjon i NM janitsjar, som gikk av stabelen siste helgen i mars. Der konkurrere det nyetablerte ensemblet mot 15 andre korps. På programmet stod Blue Shades av Frank Ticheli og 1. sats fra Hindmith symfoni i B. Under premieseremonien fikk de vite at de hadde fått en poengsum på 96 av 100, og at de hadde gått av med seieren og en pengepremie på 15.000 kroner.

– Det er over 120 korps og 5000 mennesker som deltar på NM janitsjar, så hvordan det var å komme dit som et relativt nyetablert ensemble, og faktisk stikke av med seieren? Det var en god følelse, sier Furøy Johansen,

Trengte et masterprosjekt

Ensemblet så dagens lys da Furøy Johansen startet på masterstudiet i korpsdireksjon i 2016, og trengte et masterprosjekt. Etter at han hadde forhørt seg litt med medstudenter og andre i musikkmiljøet i Stavanger, ble løsningen klar. Det var behov for å starte et nytt korps.

– Det er ikke så mange janitsjarkorps i området. Flere av mine medstudenter ønsket et ekstra korpstilbud som de kunne kombinere med studiene og samtidig holdt et høyt nivå, og da ble løsningen å starte Bjergsted Blåseensemble, sier han med et smil.

Les mer om NM jantitsjar

Lett å prioritere

Ensemblet, med etablering av styre og organisering av besetning, har forberedt turen til Trondheim i over et år. Korpset ønsker å ha en profesjonell modell, og har hatt et særskilt fokus mot Norgesmesterskapet med få prøver over en kort og intens periode.

– Mange av medlemmene er aktive utenfor korpset og jobber for eksempel i skolekorps eller kulturskolen i tillegg til å være fulltidsstudenter. Ved å ha en prosjektbasert modell er det meningen at det skal være lett for medlemmene å prioritere korpset, sier Furøy Johansen.

Marte Rolfsen er en av styremedlemmene i Bjergsted Blåseensemble, som ellers består av studenter ved IMD. Hun forteller at det å bygge et korps fra bunnen av gir en relevant og viktig innsikt i hvordan styrearbeid fungerer, og at det gir dem en unik erfaring som de kan dra nytte av i senere arbeid med korps.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Morten Berentsen