MENY

Forsker i farta: Sardinekspressen

I mellomkrigstiden var Storhaug i Stavanger Norges største sammenhengende industriområde. Bli med på en tur med bussrute 4 fra Stavanger sentrum til Stavanger øst, med forsker Erik Rønning Bersagel og lær om hermetikkindustri og byutvikling.

Bilde av sardinfabrikken Norrig og hagletårnet til Stavanger Tinnfabrikk 1912. (Foto: Byarkivet i Stavanger) Sardinfabrikken Norrig og hagletårnet til Stavanger Tinnfabrikk 1912. (Foto: Byarkivet i Stavanger)

Bli med vår Forsker i farta på bussrute 4!

Det blir avgang fra sentrum, holdeplass 45, kl. 10:03, 11:03 om formiddagen, og kl. 17:03 og 18:03 om ettermiddagen.

Turen til Rosenli tar om lag 10 minutter. Der går vi av bussen og tar rute 4 tilbake til sentrum. Avgang fra Rosenli er 10:18 og 11:18 om formiddagen og 17:18 og 18:33 om ettermiddagen.

I mellomkrigstiden var Storhaug i Stavanger Norges største sammenhengende industriområde. Bydelens utforming og bebyggelse var tilpasset hermetikkindustrien og dens støttenæringer. Hermetikkindustrien hadde stort behov for arbeidskraft. Allerede da Stavanger planla sporvei på begynnelsen av 1900-tallet var det viktig å sørge for at de som arbeidet i bydelen kunne komme enkelt og greit til jobb, og sporveien ble planlagt inn i industriområdet. Da busstilbudet kom ble bussen i området kalt for «Sardinekspressen», siden den fraktet folk til og fra jobb ved de mange hermetikkfabrikkene, blikktrykkeriene, emballasjeprodusentene og råvareleverandørene.

Fortsatt er mange av bygningene fra denne tiden bevart og en rekke av dem er satt i stand til nye boligkomplekser eller forretningsvirksomhet. En rekke av disse byggene inngår også i en ny verneplan for Stavanger, som skal behandles i høst.

Severdigheter under turen med buss nr. 4 
I dag går buss nummer 4 fra Sentrum til Rosenli langs den gamle bussruten. På denne ruten passerer vi selve grunnlaget for det moderne og industrielle Stavanger. På Fiskepiren hvor råstoffet ble levert om morgenen, via gummiindustri, blikkemballasje, trykkerier, hermetikkfabrikker, bedehus, samvirkelaget og kirker. På veien vil vi blant annet se: 
På vei inn i kulverten: Bjelland & Co A/S sitt maskinverksted og trykkeri. 
Ut fra kulverten: Stavanger- Fjord Packing og Stavanger Gummiindustri. 
Videre svinger bussen ned der BI er i dag, der lå tidligere Neptun Canning. 
Etter svingen får vi Stavanger Blikktrykkeri & maskinverksted på høyre side, der laget de bokser og lokk. Videre får vi opp fabrikker og nye bygg der det var fabrikker tidligere. 
Det gamle industriområdet tar slutt omtrent med Lervig, men opp til Rosenli er det god anledning til å vise utvikling i boligstandard for arbeidere, fra de horisontaldelte husene fra mellomkrigstiden via rekkehusene som var typiske for boligreisningen i 1940- og 50-årene, og til slutt 1970- tallets boligbygging i høyden i Rosenli.

Erik Rønning Bergsagel er historiker og arbeider som rådgiver og røyker ved Norsk Hermetikkmuseum. Han har publisert flere artikler om Stavangers hermetikkindustri og skriver den populære Hermetikkbloggen på nettstedet forskning.no. Han er en erfaren byguide, blant annet etter mange års praksis med å guide publikum i Rogaland, Stavanger og for Nuart-festivalen.