Disse rådene ga kunnskapsministeren studentene

–Å være student er mer som å være på jakt enn å være på restaurant, sa Torbjørn Røe Isaksen i sin tale på semesteråpningen og markeringen av at UiS fyller ti år.

Torbjørn Røe Isaksen på semesteråpningen UiS har et stort og voksende studentmiljø. Torbjørn Røe Isaksen oppfordret studenter til å engasjere seg. Begge foto: Asbjørn Jensen

I talen oppfordret kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen studenter til å være kritiske til etablerte sannheter.

– Legg ut på ferden med et åpent sinn. Som student har du god anledning til å tenke gjennom det du tidligere har trodd og til å tenke nytt, sa han.

Finn svarene selv
– Ikke ha for mye respekt for forelesere og pensum, fortsatte Isaksen.

Å være student er mer som å være på jakt enn å være på restaurant, påpekte han. Du må søke svarene, heller enn å få dem servert.

Isaksen ba studentene huske på at kvalitet i høyere utdanning oppstår i møtet mellom den engasjerte foreleser og student.

– Legg inn nødvending trening. Med det mener jeg ikke bare på treningssenteret, men også på lesesalen, sa han.

Høye forventninger
Isaksen oppfordret studentene til å ha høye forventninger til universitetet.

– Studer ikke alene. Dann kollokviegrupper og diskuter pensum. Det kan også være en god måte å bli kjent med medstudenter. Plutselig sitter du på fest og snakker om pensum. Det er da du vet at du har blitt en ekte student.

UiS har et stort og voksende studentmiljø. Kunnskapsministeren rådet studentene til å engasjere seg.

– De vennene du får mellom du er 15 og 25 år er ofte de du har med deg resten av livet, sa han.

Isaksen oppfordret studentene til å benytte muligheten til å ta deler av utdanningen i utlandet. Han ba studentene lytte til dem som er eldre og mer erfarne enn dem, for eksempel eldre studenter og forelesere.

– Grav deg ned i tide. Det er gøy med semesterstart og Fadderuka, men plutselig er eksamen her.

Stavanger trenger flere studentboliger
Det er behov for flere studentboliger i Stavanger. Byen er et pressområde, og prisene på det private leiemarkedet er blant de høyeste i Norge. UiS feirer 10 år i år, og gavene fra regionen skal gå til å finansiere nye studentboliger.

Studentsamskipnaden i Stavanger og UiS har tatt nye grep med prosjektet «Rom for studenter». De samarbeider med sentrale aktører i næringslivet i regionen for å sikre finansiering av nye studentboliger.

I sine taler henvendte både rektor Marit Boyesen, ordfører Christine Sagen Helgø og leder av Studentorganisasjonen (StOr) Amund Thomassen seg til kunnskapsministeren og løftet fram behovet for studentboliger. Isaksen forsikret salen om at han hadde oppfattet meldingen.

Inviterte til fellesløft
Prosjektkomiteen bak «Rom for studenter» har som mål å samle inn midler som tilsvarer det statlige tilskuddet for 200 studentboliger.

– Så kjære statsråd, kan jeg invitere deg til et «fellesløft»? Greier vi målet vårt om 200 studenthybler, så bidrar du med 200 utover den ”kvoten” vi normalt vil få? En god ide som du kan tenke litt på, synes jeg, fridde Boyesen i sin tale.

– Ta vare på hverandre
Lederen for studentorganisasjonen oppfordret studentene til å ta vare på hverandre og mimret tilbake til tiden da han startet på universitetet og følte seg alene.

– Vær der for hverandre. Hvis du ser noen som sitter alene på forelesning, gå bort og si hei. Kanskje er det en framtidig venn, sa Thomassen.

Forrykende  start
Semesteråpningen startet med en høytidelig prosesjon. Ola Kvaløy ble tildelt Stavanger Forums formidlingspris. Åpningen bød på forskjellige musikalske innslag. UiS’ eget ensemble 1B1 sørget for en forrykende start. Bandet Frk. Fryd ga en smakebit på Stavangers rockescene. Tønes, en av Norges beste visesangere, opptrådte med flere av de kjente visene sine.

Arrangementet ble streamet, og du kan se hele semesteråpningen her.

Marit Boyesen

I sin tale løftet rektor Marit Boyesen fram behovet for flere studentboliger.