Har pensum med seg i lomma

Når studentene skal lære seg navnene på nye arter i naturfagen, kan de bare fiske opp mobilen fra lomma. Dette drar de nytte av i undervisningen, men også på fest.

• En av appene som er utviklet er
    En av appene som er utviklet er "Treslag - på tur i skogen"
  • Appen
    Appen "Fugler i nærmiljøet"
  • Appen
    Appen "Strandkanten" er blitt lastet ned over 5000 ganger
  • Screenshot_2017-08-11-20-43-28.png (rw_largeArt_321).png
    Skjermdump hentet fra appen "Fugler i nærmiljøet"
  • Skjermdump hentet fra appen
    Skjermdump hentet fra appen "Treslag - på tur i skogen"

Fagmiljøene ved Universitetet i Stavanger er stadig aktuelle med nye apper utviklet i samarbeid med NETTOP-UIS – avdelingen for utvikling av digitale læremidler og løsninger for nettbasert utdanning ved UiS. To av appene som er helt nye på markedet kommer fra naturfagmiljøet ved Institutt for barnehagelærerutdanning.

Mange nedlastninger

Appene har fått navnene «Treslag – på tur i skogen» og «Fugler i nærmiljøet», og er primært myntet på studenter på barnehagelærerutdanningen – for at de skal få et nyttig verktøy de kan bruke når de skal lære mer om ulike arter i naturfagundervisningen.

Det faglærerne ved instituttet opplever likevel, er at det mange flere enn barnehagelærerstudenter som laster ned appene.

– De nye appene er nå til sammen lastet ned over 4000 ganger totalt på relativt kort tid, og det synes vi er kjempebra. Målet var å engasjere folk og få flere til å lære om arter og artskjennskap, og det er supert at også andre enn våre egne studenter er interesserte, sier Tuula Skarstein.

Lett å ta opp mobilen

Det er Skarstein som sammen med kollega Irene Stranden Løvdal har tatt initiativ til å få utviklet appene. Dette er derimot ikke første app de står bak. Det begynte med lanseringen av appen «Strandkanten» for to år siden, som nå er lastet ned over 5000 ganger totalt.

Responsen til den første appen var såpass bra, at det gav mersmak til å se videre på nye tanker og ideer.

Les også: Har utviklet app om livet i fjæra

– Studentene har gitt oss tilbakemeldinger på at de synes appene er kjempefine og svært nyttige, og at det er lettere å bare fiske opp mobilen og bruke appen enn å lese fra bøkene. Noen av dem har til og med fått bruk for appen på fest der de har konkurrert mot andre for å se hvor mye de har lært, forteller Skarstein og ler.

Barna er ekstra interesserte

Noen av studentene har også tatt i bruk appene når de har vært ute i praksis i barnehagene. Da har de opplevd at barna har vært veldig interesserte i å få vite navnene på skjellene de har funnet i fjæra, og at de har kommet tilbake til barnehagen ekstra oppglødde for å fortelle alt om blåskjellet eller strandsneglen de fant.

– Det er jo en enkel måte å lære på, og de fleste har i dag tilgang på en smarttelefon eller et nettbrett som de kan ta med seg ut på tur. I tillegg opplever nok flere at appene er enkle å bruke, og de synes det kanskje er spesielt kjekt at man kan teste ut kunnskapen mot hverandre, sier Skarstein.

Hun forteller at selv om det er vanskelig å måle læringsutbyttet til studentene, har hun stor tro på at flere lærer mer av å bruke appene som et supplement til lærebøker og tradisjonelle undervisningsmetoder.

– De bruker appen i andre sammenhenger enn «bare» i undervisning. Læreboka er ikke med dem over alt på fritida, men det er jo mobilen, sier Skarstein.

Lyst å teste ut selv?

Alle appene er gratis, og tilgjengelig for brukere med både androidsystem og iOS. Fikk du lyst til å teste ut appene selv? Her er linker til alle appene, som du kan laste ned på din mobil eller nettbrett.

Google Play:
Fugler i nærmiljøet
- Strandkanten
- Treslag - på tur i skogen

IOS:
- Fugler i nærmiljøet
- Strandkanten
Treslag - på tur i skogen

Tekst: Maria Gilje Strand
Foto: NETTOP-UiS