Lyses forskningspris til Rune Dahl Fitjar

Innovasjonsforskningen hans har fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Rune Dahl Fitjar er tildelt Lyses forskningspris for 2013.

Rune Dahl Fitjar Rune Dahl Fitjar har gjennom flere år vært en produktiv forsker og vært med på å bygge opp miljøet innen innovasjonsforskning både ved IRIS og UiS. Foto: Asbjørn Jensen

Rune Dahl Fitjars forskning viser at firma som leverer nye produkter til markedet er mer involvert i personlige og formelle internasjonale nettverk enn firma som er mindre innovative. Han benyttet takketalen til å oppfordre UiS til samarbeid.

– Jeg vil oppfordre til samarbeid på tvers av disipliner, organisasjoner og landegrenser, sa Fitjar.

Den aktuelle studien har han gjennomført i samarbeid med University of Southampton. Fitjar utviste stor takknemlighet for Lyses forskningspris, som ble delt ut på 10-årsfesten til UiS, 29. oktober.

Fitjar er professor i innovasjonsstudier ved Handelshøgskolen ved UiS og tilknyttet Senter for innovasjonsforskning. Han har også en 20 % stilling som seniorforsker ved IRIS. Fitjar var 33 år da han i 2013 ble den yngste professoren ved UiS.

Tverrfaglig forskning
Fitjars forskning er tverrfaglig og omfatter ikke bare innovasjonsstudier, men også økonomisk geografi, statsvitenskap og sosiologi. Han behersker og bruker mange forskningsmetoder.

Professoren har utmerket seg med en høy vitenskapelig produksjon i 2013. Han har blant annet fått antatt artikler i de to anerkjente tidsskriftene Research Policy og Journal of Economic Geography, noe juryen beskriver som imponerende.

Setter UiS og IRIS på kartet
–  Fitjar er med på å sette UiS og IRIS på kartet både nasjonalt og internasjonalt innenfor innovasjonsforskning, sa Grethe Høiland, konserndirektør marked i Lyse Energi.
Hun sto for utdelingen av prisen.

Professoren har gjennom flere år vært en produktiv forsker og har vært med på å bygge opp miljøet innen innovasjonsforskning både ved IRIS og UiS. Han leverer et betydelig bidrag til utdanningen av forskere på Handelshøgskolen.

Fremme fremragende forskning
Lyses forskningspris er satt opp for å fremme fremragende forskning samt for utvikling av strategiske forskningsområder og gode fagmiljø.

Dette er en ærespris til en forsker eller forskergruppe ved UiS eller IRIS som i løpet av det siste året, det vil si 2013, har utmerket seg med vitenskapelig arbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå.

Prisen består i, foruten en betydelig heder og ære, et stipend på 50.000,- og et diplom.

– Vi i Lyse er opptatt av å ta kunnskapen i regionen i bruk, særlig innen innovativ forskning og innen teknologi. Vi er derfor er veldig glade for å kunne overrekke forskningsprisen til en ung professor innen dette fagfeltet, sier Høiland til uis.no.

UiS logo