< Om UiS

Nyheter og presserom

UiS-professor gir nytt liv til Torfæus

Det er nesten 300 år siden historikeren Tormod Torfæus ga ut bokverket "Historia Rerum Norvegicarum". 8. april blir boka relansert på norsk, og professor Torgrim Titlestad har vært prosjektleder.

I 1711 ga den islandsk-norske historikeren Tormod Torfæus ut bokverket "Historia Rerum Norvegicarum". Bokverket bestod av fire bind og tok for seg norgeshistorien fram til 1387.

I 2008 blir så bokverket utgitt på nytt, denne gang på norsk. Og det er UiS-professor Torgrim Titlestad ved Institutt for kultur- og språkvitenskap som har vært redaktør og prosjektleder.

Endelig på norsk

Torfæus har tilknytning til Rogaland gjennom ekteskapet med Stavanger-jenta Anna Stangeland, og paret bodde i Kopervik.

Torfæus' historieverk er omfattende, men å gjøre den latinske versjonen om til et norsk verk, har professor Titlestad sett på som en passende utfordring.

- Det har vært både interessant og givende. Jeg har hatt det overordnede ansvaret for utgivelsen, og vært leder for 14-15 mann, forklarer Titlestad.

Den endelige versjonen vil komme på mellom 4000 og 5000 sider.

Nasjonal begivenhet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland skal holde tale under boklanseringen, og Titlestad beskriver utgivelsen som en nasjonal begivenhet. Arbeidet med verket har tatt sju år.

- Dette er helt unikt i vår nasjonale historie. Torfæus' verk er nordens største på latin, og oversettelsen kommer til å fremme historiebevissthet blant folk , sier Titlestad.

Også seminar

I tilknytning til boklanseringen vil det også bli arrangert et miniseminar om Torfæus. Seminaret har allerede 30 påmeldte, noe som er langt flere enn Titlestad hadde regnet med.

- Det er veldig positivt, og viser bare at det er mye forventning og spenning knyttet til Torfæus og bokverket, avslutter Titlestad.

Boklanseringen finner sted på Nasjonalbiblioteket i Oslo klokken 12 den 8. april. Påmelding må skje innen den 4. april til informasjon@nb.no.

Det skjer på UiS

Vil du vite hva som er på gang? Alle universitetets eksterne arrangementer blir annonsert i vår aktivitetskalender.