Gründere med smarthjem til alle

I studietiden hadde Erik Stokkeland «fest-knapp for å styre diskolys, persienner, musikk og prosjektor. I dag har 3000 brukere kontroll over lys, temperatur og alarmer gjennom oppfinnelsen hans.

Sigbjørn Groven, Erik Stokkeland og Kristine Grude foran datamaskinene hos Futurehome. Futurehome flyttet til Stavanger sentrum etter å ha holdt til på Forus det første årene. Selskapet har i tillegg kontor i Oslo. Fra venstre Sigbjørn Groven (markedssjef), Erik Stokkeland (administrerende direktør) og Kristine Grude (markedsansvarlig).

Selskapet Futurehome lager løsninger for smarthus-system, og har utviklet en Smarthub som kobler sammen elektroniske enheter. Brukeren kan styre lys, oppvarming og brann- og innbruddsalarm via en app.

– Vår motivasjon er at alle skal kunne bruke alle tekniske løsninger de har i hjemmet på en mye enklere måte gjennom vår tjeneste og app, sier gründer Erik Stokkeland.

Bratt læring i studentkonkurranse

Han er utdannet telemontør og under bachelorstudier i elektro på UiS lekte han med hjemme-automasjon på fritiden. Etter hvert fikk han med seg to medstudenter som kunne programmering. Sammen arbeidet de fram et system hvor elektroniske systemer snakker sammen.

En dag så de en reklameplakat for Venture Cup, som er en forretningsplankonkurranse for studenter. Studenter med gode ideer ble oppfordret til å melde seg på, men for å delta trengte de en forretningsplan.

– Vi hadde aldri laget en forretningsplan før. De fleste av de ti sidene i planen vi laget handlet om produktet, når det kom til markedsplanen skrev vi som en spøk bare inn «get rich og die trying», sier han.

De gikk videre fra lokal finale. Før nasjonal finale ble det, med hjelp fra Ipark, lagt ned betydelig mer arbeid i markedsplan, salgsplan og presentasjon. Resultatet var en andreplass.

De fortsatte utviklingen ved siden av studiene, og etter hvert ble det så mye arbeid at de ansatte tre andre studenter i sommerjobb for å lage ferdig prototypen for en app. Etter testing i 20 hjem, var de fleste barnesykdommene helbredet og de hadde klart “minimal viable product” mot slutten av 2014.

– Nå visste vi hvordan huben skulle være, og bestillingen ble gjort med lovet levering i mars året etter, sier Stokkeland.
Etter flere utsettelser for leveringsdato, kunne de for nøyaktig ett år siden invitere til lanseringsfest.

Sikter mot Europa

Så langt benyttes tjenesten av 3000 brukere månedlig.

– Vårt mål er at når noen tenker smarthus, tenker de automatisk Futurehome, sier gründerne.

Ennå er de fleste kundene i Stavanger-regionen og rundt Oslo, men produktene tilbys over hele landet. Futurehome jobber nå med distribusjonspartnere i andre europeiske markeder.

– Vi vil være trendsetter og markedsledende. Innen fem år er målet å være en av de tre største på området i Europa, sier Stokkeland.

Ifølge gründerne er det tre grunner til at folk velger løsningen deres. For det første handler det om trygghet, ved å kunne følge med på temperatur, sensorer og alarmer når man ikke er hjemme. Det andre er strømsparing ved at man kan senke temperaturen i rom som ikke er i bruk.

– I tillegg synes folk det er kult, sier Stokkeland.

– Tro på deg selv

De har erfart at gründerlivet er en berg-og-dal-bane med opp- og nedturer, og de deler gjerne erfaringer med andre som drømmer om å realisere ideen sin. Første bud er å samle et godt lag.

– Finn folk som er bedre enn deg selv. Én person med feil holdninger eller som drar i feil retning kan gjøre mye skade i starten, sier Stokkeland.

Nederst i bølgedalen er det videre viktig å beholde troen på seg selv og ideen.

– Du må ha tro på det du gjør. Ikke undervurder deg selv og grunnen til at du har kommet dit du er, sier han.

Hans siste råd er å ikke gap over for mye.

– Konsentrer deg om noe og bli god på det. Mye energi og mange ideer kan være en trussel, fordi man har lyst å gjøre alt. Da mister man fort retning.

Tekst og foto: Karoline Reilstad