Automatisering og elektronikkdesign, Y-veien

Y-veistudiet i automatisering og elektronikkdesign ved Universitetet i Stavanger bygger på relevant yrkesfaglig utdanning med fagprøve og fører fram til graden bachelor i ingeniørfag i løpet av tre år.

Y-veisløpet er tilpasset søkere med fagbrev i elektro (elektriker, automatiker m.fl.).

Bachelorstudiet i automatisering og elektronikkdesign utdanner deg til elektroingeniør med kompetanse innen analog og digital elektronikk, mikrokontrollere (ARM-prosessoren), forskjellige typer programmeringsspråk (Python, C, Matlab), regulerings- og styringsteknikk (automatisering), robotteknologi, måleteknikk og datakommunikasjon.

De fleste elektronikkemnene inneholder laboratoriearbeid med en blanding av praktisk og teoretisk oppgaveløsning, og dette arbeidet foregår ofte i grupper. Vi har også valgfag hvor du får anledning å spesifisere eget design av kretskortutlegg for prototypeproduksjon.

I løpet av studiet får du solid grunnlag av realfaglige emner som matematikk, fysikk og statistikk. Disse emnene gir deg de nødvendige redskap for å mestre de mer tekniske elektronikkemnene som kommer senere i studiet.

Videre lærer du deg grunnleggende kunnskaper om elektronikkomponenter og hva som trengs for å lage små datamaskiner ved bruk av mikrokontrollere. Du lærer deg forskjellige typer programmeringsspråk og laboratoriearbeidet knytter teori og praksis sammen. Du lærer også å utvikle kontroll- og styresystemer, som sammen med måleteknikk er viktig komponenter for å forstå hvordan industrielle automasjonssystemer fungerer.

I løpet av studiet skriver du flere tekniske rapporter som utvikler evnen til skriftlig kommunikasjon.

Data- og elektronikkstudentene har sin egen linjeforening (LED) hvor du kan bli kjent med studentene fra ditt eget kull og andre klassetrinn.

TIlpasset studium

To av de realfaglige emnene i y-veistudiet er tilpassa yrkesfaglig bakgrunn og er lagt til det første semesteret. I disse emnene vil studentene få tett oppfølging for på best mulig måte å lære gode og nye arbeidsvaner som universitetsstudent og ikke minst å kunne oppnå nødvendig grunnlagskompetanse for etterfølgende emner.

Videre i studiet blir det etter hvert større innslag av elektronikk- og datatekniske emner, og i disse vil y- og s-veistudentene gå sammen.

Les mer: Gir alt på Y-veien, Smarthus for bestemor, Studenten bak studentapp satser på strikkemaskin

Foto av studentene Svein Erik Stokka, Ole Skjelbred, Hartvik Line og Herman Horsle som går Y-veien på Universitetet i Stavanger. Svein Erik Stokka, Ole Skjelbred, Hartvik Line og Herman Horsle går Y-veien på Universitetet i Stavanger og anbefaler studiet til andre.

Kilde: CP Publisert 01.03.2018