MENY

Disputas om reparasjon av DNA-skader

Marina Alexeeva har disputert ved Universitetet i Stavanger med en avhandling om DNA-skader.

Informasjon om menneskets utseende og funksjon lagres i DNA-molekylet. DNA er ustabilt og hvert eneste minutt oppstår det feil i hver celle i kroppen vår.

Heldigvis har vi et reparasjonssystem som beskytter DNA fra skader som fører til potensielt skadelige mutasjoner. Det kalles baseutkuttingsreparasjonssystemet, som var tema for Alexeevas doktorgradsarbeid. Alexeeva studerte funksjonen til to enzymer, som fjerner en DNA-skade kalt uracil.

Starter DNA-reparasjon

Forskningen påviste en hittil ukjent aktivitet hos disse enzymene, noe som øker vår forståelse av dynamikken i DNA-reparasjonen.

Alexeeva og kolleger studerte også reparasjonsmekanismer av en annen DNA-modifikasjon, dobbeltmetylert cytosin, som ikke er forsket på før. De påviste at to bakterielle enzymer kan starte reparasjon av denne skaden i DNA.

Disse oppdagelsene bidrar til vår forståelse av dynamikken og kompleksiteten til DNA-reparasjonssystemene i alle celler, inkludert menneskenes.

Om kandidaten

Marina Alexeeva er 31 år gammel og kommer fra Petrozavods, Russland. Hun har tidligere en mastergrad i kjemi, strukturell biologi og krystallografi fra Universitetet i Tromsø.

I sitt doktorarbeid har hun vært tilknyttet Centre for Organelle Research (CORE) og Institutt for matematikk og naturvitenskap. Hennes hovedveileder var professor Svein Bjelland.

Hun forsvarte avhandlingen «DNA-glykosylaser i reparasjon av deaminert og dimetylert cytosin» i disputas ved UiS den 12. februar 2018. 

Marina Alexeeva

Marina Alexeeva PhD