På fjelltur blant edle og ville norske menn og kvinner. Orientalisering i Norge

Det humanistiske miljøforskningsinitiativet The Greenhouse og Stavanger Turistforening inviterer i samarbeid til gjesteforelesning med kulturhistorikeren Karen Lykke Syse (Universitetet i Oslo)

Da Norge ble oppdaget som reisemål for eventyrlystne europeere, og for vitenskapsmenn som kartla det økonomiske potensialet av naturressursene våre, betraktet de oss som et eksotisk folkeferd. Modernitetens herjinger hadde ikke kommet så langt her som ellers i Europa, og vi nordmenn ble betraktet med interesse som et ubesudlet naturfolk. Hva var det vi hadde her til lands som hadde gått tapt i de oppdagelsesreisendes egne hjemland? Og hvilke egenskaper og vaner var de glade for å slippe til hverdags?

Karen Lykke Syse er kulturhistoriker, og jobber som førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo. Hun forsker på miljøhistorie, og er spesielt interessert i naturen som utgangspunkt for arbeid, friluftsliv og matproduksjon.

Forelesningen er gratis og åpen for alle.