Et profilbilde

Førsteamanuensis
Jørgen Bølstad { "honorific-suffix": "Førsteamanuensis", "fn": "Jørgen Bølstad", "tel": "", "email": "jorgen.bolstad@uis.no" }

Avdeling/enhet Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Institutt/senter Institutt for medie- og samfunnsfag
Hjemmeside www.boelstad.net
Tlf priv/mob +4797167242

Bølstad startet ved Universitetet i Stavanger i 2019, etter tidligere å ha vært tilknyttet Universitetet i Oslo, Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich), Harvard University, European University Institute (EUI), og London School of Economics (LSE). Hans forskningsinteresser ligger i skjæringsfeltet mellom politisk psykologi, Europeisk politikk, og kvantitativ metodologi, og hans undervisningsansvar ligger hovesaklig innen områdene politisk adferd/komparativ politikk og kvantitativ metode/datavitenskap.

Bølstad er medlem i Akademiet for yngre forskere (AYF) - en organisasjon startet i 2015 på initiativ fra Det Norske Videnskaps-Akademi. AYFs presentasjon av Bølstad finnes her, mens Khrono's dekning av opptaket ligger her.

Forskningsområder

Politisk psykologi, valgadferd, politisk representasjon, Europeisk politikk, politisk økonomi, politisk metodologi, teknikker for å trekke årsakslutninger, og Bayesiansk modellering.

Utvalgte publikasjoner

Bølstad, Jørgen, forthcoming, "Capturing Rationalization Bias and Differential Item Functioning: A Unified Bayesian Scaling Approach", Political Analysis.

Bølstad, Jørgen, and Elias Dinas, 2017, "A Categorization Theory of Spatial Voting: How the Center Divides the Political Space", British Journal of Political Science, 47 (4): 829-850.

Bølstad, Jørgen, 2015, "Dynamics of European Integration: Public Opinion in the Core and Periphery", European Union Politics, 16 (1): 23-44.

Bølstad, Jørgen, Elias Dinas, and Pedro Riera, 2013, "Tactical Voting and Party Preferences: A Test of Cognitive Dissonance Theory", Political Behavior, 35 (3): 429-452.

Bølstad, Jørgen, and Christoph Elhardt, 2018, "Capacity, Willingness, and Sovereign Default Risk: Reassuring the Market in Times of Crisis", Journal of Common Market Studies, 65 (4): 802-817.

Pågående forskning

Bølstad jobber med flere prosjekter innen politisk adferd, politisk representasjon, og Europeisk politikk. Flere av disse innebærer å utvikle nye Bayesianske modeller.

Arbeidserfaring

Bølstad har tidligere vært forsker og foreleser ved Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zurich), og post-doktor ved Universitetet i Oslo. Han har også vært Fulbright fellow ved Harvard University, og PhD-stipendiat hos Norges Forskningsråd, mens han fullførte doktorgraden ved European University Institute (EUI) i Firenze.

Vitenskapelige publikasjoner (fra CRISTin)

• Andersen Johnsen, Christine; Solheim, Marte Cecilie Wilhelmsen; Bølstad, Jørgen (2019). UiS-forskere er valgt ut som medlemmer av eksklusivt akademi. Stavanger Aftenblad. [Avis]; 2019-10-10.
  • Pentz, Benedicte; Bølstad, Jørgen; Solheim, Marte Cecilie Wilhelmsen (2019). To frå UiS i Akademiet for yngre forskarar. https://www.uis.no/om-uis/nyheter-og-presserom/to-fra-uis-i-. [Internett]; 2019-10-10.
  • Vartdal, Ragnhild; Fimland, Øystein; Solheim, Marte Cecilie Wilhelmsen; Bølstad, Jørgen (2019). 12 nye yngre forskarar i Akademiet. khrono. [Internett]; 2019-10-10.
  • Zhelyazkova, Asya; Bølstad, Jørgen; Meijers, Maurits (2019). Understanding responsiveness in European Union politics.
  • Bølstad, Jørgen (2018). A Bayesian State Space Model of Public Opinion: Making the Most of the Eurobarometer. Institute of Political Science; 2018-09-25 - 2018-09-26.
  • Bølstad, Jørgen (2018). Modeling Voter Rationalization: A Bayesian Approach. CIR research group, Institute of Political Science; 2018-06-15.
  • Bølstad, Jørgen (2018). Responsiveness and the Issue of Causality: A Second Look at the Case of European Directives. NIAS/NWO/Lorentz center; 2018-01-29 - 2018-02-01.
  • Uleberg, Martin; Bølstad, Jørgen (2018). Presset Merkel møtte Macron til formøte i Meseberg: Går for reform. Klassekampen. [Avis]; 2018-06-23.
  • Bølstad, Jørgen (2017). Not So Similar After All? On Non-Convergence in the Eurozone. European Political Science Association (EPSA); 2017-06-22 - 2017-06-24.
  • Bølstad, Jørgen (2016). Public Opinion and European Integration: How Leadership Creates the Illusion of Responsiveness. EPSA; 2016-06-23 - 2016-06-25.