MENY

Farvel til Machiavelli

Helge Ole Bergesen presenterte sin nye bok i Universitetsbiblioteket onsdag 3. desember. Presentasjonen hadde form av en samtale med Tom Hetland. Du kan se det hele på video her.

Bilde av Tom Hetland og Helge Ole Bergesen. (Foto: Kjetil Endresen)

Det er tydelig at Niccolo Machiavelli (1469-1527) er en mann som fortatt engasjerer, nesten 500 år etter sin død. Hver eneste stol var opptatt under gårsdagens bokpresentasjon, av et usedvanlig engasjert publikum.

Statsvitenskapens far
Bergesen kunne fortelle at mange regner Machiavelli som grunnleggeren av faget statsvitenskap. Samtidig er han vanskelig å plassere. Han kan opptre som både statsviter, historiker og kommentator, og veksle uanstrengt mellom disse rollene. Hans mest kjente bok er "Fyrsten". Den er en av de få bøkene skrevet for 500 år siden som fortsatt leses mye i dag. Bergesen tror at den er den mest leste boka i vår kulturkrets, etter Bibelen.

På grunn av denne enorme utbredelsen har Machiavelli også fått stor innflytelse, og det sies ofte at han har like rett i dag som når "Fyrsten" ble skrevet: Uten å spille på frykt er det ikke mulig å holde på makten og styre et samfunn. 

Er Machiavelli fortsatt aktuell?
Bergesen mener at Machiavellis teser i stor grad stemte helt fram til slutten av 2. verdenskrig. Da skjedde det et brudd, som ble enda mer fundamentalt etter Berlinmurens fall i 1989. I løpet av denne perioden har den demokratiske styreformen blitt mye mer vanlig, vi har aldri hatt flere demokratisk styrte stater i verden enn i dag. Det har også blitt færre kriger, og færre mennesker mister livet i kamphandlinger. Bergesen ser ingen tegn til at denne utviklingen skal reverseres. Verden styres på en annen måte enn før: Å regjere gjennom frykt og vold er blitt mindre vanlig.

Det ble en livlig debatt etter samtalen mellom Bergesen og Hetland. Mange i salen kom med gode innlegg som førte til debatt. Bergesen valgte derfor å avslutte med en advarsel: Dersom du leser denne boka kan du risikere å bli optimist! Les på eget ansvar...
 

Se hele samtalen mellom Helge Ole Bergesen og Tom Hetland:

Lysbilder brukt under presentasjonen.