Lær å skrive akademisk mens du trener eller tar bussen!

www.akademiskskriving.no er en ny podkast om skriving og studieteknikk.

Bilde av prosjektgruppen bak podkasten. Fra venstre: Miriam Emilie Choi-Natvik (UiS), Anne-Lise Eng (HiØ), Tor Henning Valnes Pedersen (UiN), Lars Rune Halvorsen (HiØ), Ingeborg Marie Jensen (UiS), Ingunn Valan (UiN), Stine Eileen Torp Løkkeberg (HiØ).

Vil du bli en bedre student mens du trener, vasker huset eller sitter på bussen?

Universitetsbiblioteket er nå ute med en podkastserie som samlet er et komplett grunnkurs i akademisk skriving og studiemestring. Du kan høre alt i rekkefølge, eller du kan velge den episoden som treffer deg best der du er akkurat nå.

Vi gir noen svar og bidrar med noen gode råd, men mest av alt ønsker vi at våre resonnementer og refleksjoner skal bidra til videre samtaler og diskusjoner om temaene, og at du som lytter er blitt litt bedre i stand til å ta gode valg i skrivearbeidet ditt.

Prosjektleder og programleder for podkasten er Ingeborg Marie Jensen ved Studieverkstedet på Universitetsbiblioteket. Hun har mangeårig erfaring som journalist, blant annet i Stavanger Aftenblad. Universitetslektor og spesialpedagog Miriam Emilie Choi-Natvik ved Universitetsbiblioteket er UiS sitt andre medlem i prosjektgruppen.

Deltakerne er faglærere, universitetsbibliotekarer, spesialpedagoger, spesialbibliotekarer og skriveveiledere på høgskoler og universiteter, og jobber til daglig med veiledning av studenter i studieteknikk, akademisk skriving, kildekritikk, søking og henvisning.

I studio får vi høre deltakerne i prosjektgruppen som snakker om sine spesialfelt. I tillegg er det gjester i studio, blant annet Jo Røislien, matematiker og professor i medisinsk statistikk, førsteamanuensis og litteraturviter Ingrid Nielsen ved UiS og prorektor Dag Husebø.

Podkasten om akademisk skriving er et samarbeidsprosjekt mellom bibliotekene ved Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Østfold og Nord Universitet. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Episoder:

1. Hjelp, jeg er blitt student – om studentrollen. Gjest: Prorektor Dag Husebø ved UiS
  2. Akademiske ord og begreper for dummies. Gjest: Prorektor Dag Husebø ved UiS
  3. Hvordan skal jeg rekke alt? Tidsplanlegging.
  4. Derfor skal du ta pauser – om pauser og læring
  5. Slik leser du mer effektivt
  6. Les noe gøy for å lære mer. Gjest: professor Jo Røislien.
  7. Slik blir det lettere å skrive oppgaver – om skriveprosessen
  8. Er det lov å skrive "jeg"? - Gjest: Professor Jo Røislien og førsteamanuensis Ingrid Nielsen.
  9. Slik unngår du plagiering
  10. Slik får du bedre språk i oppgaven: Gjest: Professor Jo Røislien
  11. Fra kaos til struktur – slik bygger du opp en oppgave. Gjest: Professor Jo Røislien

Etter hvert kommer nye episoder som er særlig rettet mot dem som skal skrive større oppgaver som semesteroppgave og bacheloroppgave:

• Hva er en god oppgave?
  • Hvordan lager du en problemstilling?
  • Hvordan finner du gode kilder til oppgaven?
  • Hva er drøfting?

Her finner du podkasten: www.akademiskskriving.no