MENY

Waiting for Godot i Sarajevo

Dina Abazovic holdt et meget bra foredrag om sin masteroppgave tirsdag 16. september. Du kan se video av hele presentasjonen her.

Midt under bombingen av Sarajevo i 1993 satte den amerikanske forfatteren Susan  Sontag opp Samuel Becketts "Waiting for Godot" på byens ungdomsteater. Hva betyr dette for oss i dag? spør Dina Abazovic i sin masteroppgave.

Sarajevo var på 90-tallet okkupert i over tre år. Tusenvis ble drept, og folk måtte leve under svært trange kår. Likevel reiste Susan Sontag til byen i ukevis om gangen, for å sette opp stykket Waiting for Godot. Stykket får frem det meningsløse i krigen, og Abazovic drar frem flere paralleller mellom stykket og beleiringen av Sarajevo. Et eksempel Abazovic trekker frem er hvordan sentrum av byen kan sees på som en scene, hvor fjellene rundt er et amfiteater med folk som skyter ned på scenen.

Hun forteller også om tilstander under oppsettningen som var svært knappe: Skuespillerne måtte gjerne gå mange kilometer for å komme på øving, de hadde lite mat, og brukte stearinlys til belysning. Kun første akt av stykket ble satt opp i Sarajevo, delvis på grunn av manglende ressurser, men kanskje også fordi meningsløsheten kommer enda sterkere frem i andre akt. Første akt var nok for et folk i krig.

I tillegg til å fortelle denne fascinerende historien snakket Abazovic også om selve prosessen med å skrive en masteroppgave. Her er det mange gode tips og råd å hente for deg som skriver en masteroppgave nå, eller planlegger å gjøre det senere.

Se hele presentasjonen her:


Klikk her for å se lysbildene som ble vist under presentasjonen.

Bilde av Samuel Beckett

Samuel Beckett (1906-1989)