Studiestart for første kull med paramedisinere

Onsdag startet de første paramedisinstudentene ved Universitetet i Stavanger. – Dette er en historisk begivenhet, sa dekan Kristin Akerjordet i sin velkomsttale til studentene.

• 2019-08-14 10.19.48.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Dekan Kristin Akerjordet oppfordret studentene til å være engasjerte i studietiden.
  • DSC_0451.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Olav Østebø tok oss raskt gjennom ambulansetjenestens historie og utvikling.
  • 2019-08-14 10.57.42.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Øyvind Watland sang om hverdagen til en ambulansearbeider med en humoristisk vri.
  • DSC_0458.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Studentene fikk servert kake før innføring i anatomi stod på programmet.

Etter mange års målrettet arbeid for å bygge opp et akuttmedisinsk miljø ved UiS, var det endelig duket for studiestart for første kull på bachelor i paramedisin.

Overveldende interesse for paramedisin

Dekanen fortsatte sin tale med å gratulere de første 22 studentene med å komme seg gjennom de fysiske testene og å nå opp i konkurransen om de eksklusive studieplassene på programmet. Bachelor i paramedisin ved UiS var studieprogrammet med høyest antall primærsøkere per studieplass i Norge ved årets opptak.

Les også: Slik foregår opptaksprøven til bachelor i paramedisin

– Dere kommer til å utgjøre en forskjell

Klinikksjef ved Prehospital klinikk ved Stavanger Universitetssjukehus, Lena Heimvik ønsket også studentene velkommen til studiestart. Heimvik trakk frem at økte krav til kompetanse i ambulansetjenesten har gitt behov for en bredere og mer omfattende grunnutdanning. Det er derfor en stor gledesdag for ambulansetjenesten at det nå er etablert en bachelorutdanning ved UiS.

Hun oppfordret også studentene til å reflektere over og vise profesjonalitet i møte med pasienter. Hun påpekte at det som en dag vil være hverdagslig for dere i en paramedisiners arbeidsdag, ofte er et møte med helsevesenet som pasienter vil huske livet ut.

Dere kommer til å utgjøre en forskjell, avsluttet Heimvik.

Tjeneste i rivende utvikling

Ambulansefaget har vært gjennom en enorm utvikling de siste 20 årene, og utvikles fortsatt. Dette er utdanning på bachelornivå et godt eksempel på.

Olav Østebø, assisterende ambulansesjef og beredskapskoordinator ved SUS, gikk gjennom denne utviklingen fra ambulansetjenesten som en transporttjeneste som etter hvert utøvet noe førstehjelp til dagens rolle hvor ambulansearbeidere ikke bare transporterer, men også vurderer og igangsetter livreddende behandling til akutt syke eller skadde mennesker.

Som paramedisiner vil man møte og gi omsorg til mennesker i sårbare og kritiske situasjoner. Østebø avsluttet derfor sin tale med noen gode råd til studentene som en erfaren ambulansearbeider:

Det er alltid bra med frie luftveier, og aldri feil å holde i hånden.

Musikalsk innslag ved ambulansearbeider Øyvind Watland.

Tekst og foto: Cathrine Sneberg