Studenter foreslår nye transportløsninger

Som pionerer på ECIU University kom studentene Arne Kragseth og Elisabeth Stene opp med en trippel-løsning for bedre mobilitet i Stavanger-regionen.

Published Sist oppdatert

To studenter utenfor Arne Rettedals hus, med en rutebuss i bakgrunnen.
Studentene Arne og Elisabeth jobbet med transportløsninger for Kolumbus.

Rundt 30 UiS-studenter registrerte seg for det aller første pilotprosjektet ved University. Universitetsnettverket ECIU, der UiS er det norske medlemmet, inviterer studenter over hele Europa til å løse reelle utfordringer som blir foreslått av eksterne partnere.

I denne utfordringen jobbet studentene Kragseth og Stene med den regionale mobilitetsleverandøren Kolumbus for å utforske barrierer for økt bruk av offentlig transport i Stavanger-regionen. Her er befolkningen fordelt relativt spredt utover et større område, noe som gjør det utfordrende å lage et gjennomgripende kollektivtransportsystem. 

Kragseth og Stene fordypet seg i utfordringene og hindringene som fins for økt bruk av kollektivtransport, slik som tidsforbruk, fleksibilitet og tilgjengelighet. De kom opp med en tredelt løsning: 

  1. Sette inn busser i forskjellige størrelser, til og med enbrukerbiler (“podbiler”) 
  2. Introdusere selvkjørende biler 
  3. Bruke kunstig intelligens for å løse logistikken 

Dette innebærer å bruke enbrukerbiler for å ta kundene direkte til målet, eller til en av de sentrale bussrutene hvis man skal lengre av gårde. Denne løsningen vil være fleksibel, og derfor øke bruken av offentlig transport. Den vil også kunne redusere overbelastning, energibruk og parkeringsbehov. 

Nye impulser 

Espen Strand Henriksen, mobilitetsutvikler i Kolumbus, var den som leverte utfordringen til UiS og hadde kontakt med studentene. 

- De siste årene har Kolumbus hatt et tett og godt samarbeid med Universitetet i Stavanger om en rekke studentoppgaver, praksisplasser og andre prosjekter. For Kolumbus, et mobilitetsselskap som jobber mer med byutvikling, teknologi og forskning enn noen gang, er forholdet til UiS med på å gi oss nye impulser, sier han. 

Kolumbus, som eies av Rogaland fylke, er nå i ferd med å utvide tilbudet til å omfatte bysykler, selvkjørende busser, tog, turgåing, bildeling og dør-til-dør-transport. 

Utfordrende tankesett

Som økonomistudent ved Universitetet i Stavanger, deltok Stene også i arrangementet ECIU Creathon 2018 i Nederland.  

 - Den opplevelsen inspirerte meg til å utfordre tankegangen min. Så da dette prosjektet kom opp, ville jeg naturlig nok være en del av det. Det fikk meg til å tørre å gå ut av komfortsonen, tenke større og lete etter potensialet. For at innovasjon skal skje, må du først lansere noen “sprø” ideer, og deretter se kritisk på dem etterpå, sier hun. 

Hun berømmer University-modellen for samarbeid med samfunnet. 

- Ved at universitetene tilrettelegger for samarbeid, kan store samfunnsgevinster oppnås gjennom kunnskapsdeling. Jeg kan ikke få heiet nok på samarbeidsformen. 

- Veldig verdifullt 

Kragseth setter pris på at han fikk muligheten til å jobbe med en reell problemstilling. 

- Akademiske studier kan være ganske langt borte fra den praktiske verden, så dette var veldig verdifullt, sier han. Kragseth, som er i ferd med å fullføre sin grad i reiselivsledelse, synes prosjektet var svært relevant. 

- Turistsektoren må også være innovativ, sier han. 

To andre par studenter, fra henholdsvis Linköping i Sverige og Twente i Nederland, tok den samme utfordringen, men anvendte den på sine egne regioner.  

Nye piloter 

Det første pilotprosjektet ved University i Stavanger ble arrangert av Handelshøgskolen ved UiS i høstsemesteret 2020. Våren 2021 åpnet University for alle studenter på de 12 universitetene, og lanserte over 30 nye utfordringer. Flere utfordringer vil bli lansert i kommende semestre. 

University støttes av EU-kommisjonen gjennom initiativet European Universities. Vil du ta del i et slikt prosjekt eller bare ønsker å vite mer? Besøk ECIU Universitys nettside.

Les mer om UiS' deltakelse i ECIU og ECIU University