MENY

Hva skjer ved NHS? Uke 22–23 2014

HOTELLUTVIDELSER I STAVANGER
Stavanger står overfor en stor utvidelse av antall hotellsenger de nærmeste årene, og dosent Helge Jørgensen er blitt kontaktet av mediene for å si sin mening om saken. Rogalands Avis var fredag 23. mai opptatt av spørsmålet i anledning av at Scandic Stavanger City hotell åpnet dørene i slutten av april, og at 7-8 hoteller har planlagt å åpne i Stavanger-området de neste 3-4 årene. Men Helge Jørgensen er ikke bekymret på lengre sikt, og han ser også det positive med mange nyetableringer. Her er et utdrag av hva "Rogalands Avis" skrev:               

Frykter ikke hotellkrise
Dosent ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS), Helge Jørgensen frykter ikke hotellkrise, men tror «hotellboomen» vil påvirke bransjen til å tenke nytt og annerledes. – Kampen om kundene blir hard, sier Jørgensen. Ifølge dosenten er det ikke nok gjester til å fylle alle sengene i byen. – I nærmeste framtid vil det bli et stort gap mellom hotellene. Noen vil tape konkurransen om kundene, sier Jørgensen. Han tror bransjen må belage seg på å redusere prisen for å opprettholde gjestene. Personlig synes Jørgensen situasjonen er spennende. Det hjelper bransjen til å både tenke og drive mer effektivt, forteller Jørgensen til RA.  – På lengre sikt vil gapet mellom hotellene bli tettet igjen, sier Jørgensen. Ifølge dosenten tiltrekkes folk av nye ting. – Folk er nysgjerrig når det kommer noe nytt til byen, sier Jørgensen. Han er sikker på når framtidens hotell kommer vil de finne nye måter å tiltrekke kunder på. Da blir kundene jevnt fordelt over alle hotellene, sier Jørgensen.


KLESKODE PÅ SPA-HOTELLER?
Enkelte spa-hoteller har hatt problemer med at gjestene ikke kler seg «sømmelig» når de f.eks. skal innta måltider i restauranten, eller at de tar seg til rette på andre måter. Også her er dosent Helge Jørgensen blitt kontaktet for å gi de gjeldende aktørene råd om hva som er god kutyme.

Helge Jørgensen, førstelektor ved Norsk hotellhøgskole, forteller at det forventes forskjellige ting av deg som hotellgjest alt ettersom hvor du oppholder deg. – I India skal du for eksempel aldri vise fotsålene dine på noe vis, siden denne delen av kroppen sees som den minst hellige, sier han. Å bytte sko i resepsjonen eller å gå med løse sandaler på hotellområdet er derfor ingen god idé, sier Jørgensen. – Oppfordrer til badekåpe.

Det er heller ikke lurt å klappe et barn på hodet i India. – Hodet er det aller helligste i India, og det sees på som veldig uhøflig å ta på hodet til noen, også barn, sier Jørgensen.

DRIKS: Gi gjerne litt driks til rengjøringshjelpen på hotellet, dette er vanlig hotelletikette. Han forteller videre at hvis man skal til Japan, bør man unngå å være for direkte. – Hvis du for eksempel ønsker å klage på hoteller, så gjør det på en taktfull måte. I Japan er de raske med å vise enighet, men det de egentlig mener med et «ja», er at de har oppfattet hva du mener, påpeker Jørgensen.

Skal du tipse?
Helge Jørgensen, førstelektor ved Norsk hotellhøgskole, pleier alltid å tipse rengjøringshjelpen uansett hvor han er.

– Jeg tipser gjerne ganske godt i begynnelsen av oppholdet. Det gjør at jeg vanligvis får bedre renhold resten av uka, dessuten er det høflig, sier han.

Jørgensen pleier ikke å tipse resepsjonisten hvis han eller hun ikke gjør noe ekstra for ham, som for eksempel å booke en taxi. Pikkoloene gir han begrenset tips, alt ettersom hvorvidt tips er en del av lønna eller ikke.

– Det er viktig å huske på at noen lever av tipsen, som for eksempel i USA. Undersøk på forhånd slik at du passer på å gi det du skal, sier Jørgensen.


CHARTERTURISMEN HAR IKKE LENGER LIVETS RETT
Folk skaper sine egne reiser på nettet

– Det er mulig at produktet og konseptet som sådan er i ferd med å gå ut på dato. Det har hatt sin beste tid. det er livssykluser for disse konseptene i reiselivet. Det kan godt hende at det er det som skjer med charterturismen, sånn at den er på vei ned.

Les også: Nord-Norge får internasjonal charterstøtte

Det mener Reidar Mykletun, som er professor i reiseliv ved Universitetet i Stavanger. Han har lenge sett at folk designer sine egne reiser på nettet.

Reidar Mykletun - Reidar Mykletun, som er professor i reiseliv ved Universitetet i Stavanger tror charterturismen har hatt sin beste tid. - Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Reidar Mykletun, som er professor i reiseliv ved Universitetet i Stavanger tror charterturismen har hatt sin beste tid. Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– De sitter ved PC-en og de har kompetanse til å finne fram, og de har kompetanse til å kjøpe på nettet. Så de kan organisere sitt eget opplegg. det møter jo en god trend i tiden som går på at du faktisk har en økende tendens til aktivitetsferie, til individualisme, til å bestemme selv. Charterturismen var ikke designet for det. den var designet for masseopplevelser på ett sted, sier professoren.
 

JUICE ER IKKE BARE SUNT   
Wenche Frølich, som er professor ved NHS, uttaler seg kritisk til norsk drikkevaner. I "Byavisa Tønsberg" blir hun 28. mai 2014 sitert, og hun hevder at hjemmelaget juice ikke inneholder så mye sunnhet som man skulle tro.     

Professor bekymret for juicing
– Jeg bekymrer meg over at juicing har blitt så populært, sier Wenche Frölich, professor i mat- og ernæringvitenskap ved Universitet i Stavanger til side2.no. Hun mener folk bør tenke seg om to ganger før de kjøper en svindyr juice-maskin. – Når du juicer frukt og grønnsaker så får du ikke i deg de sunneste komponentene. Når du kaster skallet og fruktkjøttet kaster du rett og slett mye av det sunneste, mener professoren.
 

TIDLIGERE NHS-STUDENT BLIR DIREKTØR PÅ RONDABLIKK 
Gudbrandsdølen Dagningen melder 2. juni 2014 at Marianne Bjerkem Grodås er tilsatt som direktør ved Rondablikk høyfjellshotell. Hun har mastergrad i serviceledelse fra NHS og har arbeidet som turistsjef i Hemsedal og tidligere som salgssjef for Hurtigruta.


HELE NORGES MATMOR FYLTE 90 ÅR
Tirsdag 3. juni fylte Ingrid Espelid Hovig 90 år, og vi gratulerer Norsk kokebokmuseums gudmor med dagen!