Ny konferanse om barnehageforskning

To barnehageforskningssentre samarbeider om en årlig barnehagekonferanse. Norsk barnehageforskningskonferanse avholdes for første gang 16. og 17. oktober i Stavanger.

Jente å huske i solnedgang. (iStock)

Konferansen er en unik mulighet for forskere innen barnehagefeltet til å dele forskning med hverandre og praksisfeltet.

– Barnehageforskningen i Norge har tatt seg enormt opp de siste årene. Denne forskningskonferansen har som mål å bidra til at barnehagesektoren får mer kunnskap om hvordan kvaliteten i den norske barnehagen kan økes ytterligere. Forskere innen barnehagefeltet har muligheten til å høre direkte fra hverandre hvilke problemstillinger det jobbes med, hva som er nye forskningsfunn, og man blir kjent med andre forskningsmiljø. Samtidig er det også en flott møteplass for å dele forskning med praksisfeltet. Vi gleder oss veldig, sier Ingunn Størksen, senterleder for FILIORUM.

Norsk barnehageforskningskonferanse 2019 holdes i regi av sentrene for barnehageforskning - FILIORUM og BARNkunne ved Høgskulen på Vestlandet, og planen er at konferansen skal arrangeres annen hvert år i Stavanger og Bergen.

– Spør man barn om hvorfor de går i barnehagen, så er det for å leke og treffe venner

Årets tema er «Lek og samspill i den mangfoldige barnehagen». Hovedforedragsholderne vil på ulike vis behandle konferansetemaet. I tillegg vil det presenteres spennende forskningsprosjekt i parallellsesjonene.

– Barns hverdag består av lek, og for dem er leken det viktigste. Barn vil aldri bruke ordet samspill, men de kan si at det er kjekt å treffe venner. Spør man barn om hvorfor de går i barnehagen, så er det for å leke og treffe venner. Lek og samspill er derfor helt sentrale begreper som har betydning både for barn og ansatte i barnehagen. Vi har også en barnehage i dag som i større og større grad er mangfoldig på alle områder. Det må vi som forskere ta høyde og legge til rette for når vi jobber med nye forsknings- og utviklingsprosjekter, forklarer Størksen.

En innholdsrik ph.d-dag

– Det som er nytt og unikt med denne konferansen er pre-konferansen for ph.d-kandidater som holdes den 15. oktober. Målet med denne dagen er at ph.d-kandidater får mulighet tidlig i forskerkarrieren sin til å presentere egne prosjekt innen barnehageforskning, bygge nettverk, lytte til hverandres perspektiver og møte seniorforskere, sier Størksen.

Professor Roberta Michnik Golinkoff fra USA vil snakke om hvordan forskere, som sitter på viktig kunnskap som kan forbedre livene til barn og familier, kan nå ut med denne informasjonen til allmennheten, praktikere og foreldre.

Professor Natalia Kucirkova ved Læringsmiljøsenteret vil snakke om prosjektet «The Digitally Agile Researcher». Hvorfor bør og hvordan kan forskere komme i kontakt med, samt bygge og opprettholde interessen for arbeidet sitt blant globale målgrupper?

– Jeg gleder meg til å møte Roberta igjen. Hun er rett og slett et fyrverkeri som brenner for barn, barndom, tidlig utvikling og lek, og hun har mye viktig å formidle. Forskningen hennes er svært omfattende og mangfoldig. Hun er veldig opptatt av lek, og at lek kan føre til læring. Jeg anbefaler på det sterkeste å komme for å høre på hennes og alle de andre spennende foredragene under hovedkonferansen og pre-konferansen, avslutter Størksen.

Les også: Pre-konferanse for ph.d-kandidater

Følg arrangement på Facebook