Gullmedalje til Sprek-prosjektet

I flere år har dosent Leif Inge Tjelta ved UiS fått folk i form gjennom sprek-prosjektet. I dag fikk han gullmedalje for sin iherdige innsats.

Bildet viser Leif Inge Tjelta og Anja Berggård Endresen. Leif Inge Tjelta fikk gullmedalje. Foto: Rogaland fylkeskommune/Ingeborg Dirdal

10. mai er verdens aktivitetsdag, og i Rogaland ble det markert med utdeling av gullmedalje til Leif Inge Tjelta. Utmerkelsen ble utdelt av Anja Berggård Endresen (V), som er leder for regional og kulturutvalget i Rogaland fylkeskommune.

– Leif Inge Tjelta er blitt et forbilde for mange, og hans evne til få andre til å tro på seg selv og oppleve mestring gjør ham og prosjektet verdig en pris. Han er med å utjevne ulikheter i fysisk prestasjonsevne og setter flere innbyggere i stand til bedre å ta vare på sin egen helse, sa Endresen i sin begrunnelse.

Les også: Sprek-trener får gullmedalje

– Ville ha klonet han

Det er Helsedirektoratet som står bak de nye gullmedaljene «Dine30» som deles ut som hedersbevis til lokale helter eller ildsjeler som har stått på for fysisk aktivitet. Kampanjen #dine30 skal synliggjøre hvordan man kan oppnå mye med enkle grep i hverdagen. Mottoet er at hver bevegelse teller, det er 30 minutter som gjelder.

Prisen deles ut til entusiastiske ildsjeler som jobber systematisk for å tilrettelegge for fysisk aktivitet, og skal sette lys på det gode arbeidet og vise at det blir satt pris på. Ifølge en pressemelding fra Rogaland fylkeskommune, uttaler Helsedirektoratet følgende om medaljevinneren:

– Sprek-prosjektet er vi godt kjent med, og om vi kunne ha klonet Tjelta og dette prosjektet, tror vi vel at vi kunne tatt ferie her inne i statsapparatet. Så Tjelta fortjener absolutt gullmedalje.

Les også: Fra utrent til maratonløper på fem måneder

– Stas å bli satt pris på

Leif Inge Tjelta er dosent i treningslære ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved Universitetet i Stavanger. Sammen med sitt team og Stavanger Aftenblad har han i flere år fått mennesker i aktivitet, fått dem til å tro på seg selv samt skapt løpeglede for mange mennesker.

«Han og prosjektet setter flere innbyggere i nærmiljøet i stand til bedre å ta vare på sin egen helse – bedre folkehelsetiltak skal en lete lenge etter», står det i pressemeldingen fra Rogaland fylkeskommene.

– Det er selvsagt stas at prosjektet blir viet oppmerksomhet og at det blir satt pris på, men jeg synes personlig at det er viktigere at deltakerne har kommet i bedre form, sier Tjelta.

Den store lidenskapen

Løping har vært Tjeltas store lidenskap hele livet. Han var selv mellomdistanseløpet og landslagstrener i langdistanseløp i to perioder. I de siste årene har han fått hundrevis av utrente rogalandinger i form med Sprek-prosjektet.

Les også: En meget Sprek mann

Dette prosjektet er et lavterskeltilbud og gratistiltak i nærmiljøet som er åpent for alle som ønsker å delta. Det møter i snitt over 100 stykker på fellestreningene to ganger i uka. Aldersspredningen har vært fra 10 til 87 år. Informasjon om aktiviteten blir jevnlig publisert i Stavanger Aftenblad.

Tjelta og hans medarbeidere har publisert flere vitenskapelige artikler om prosjektet i flere anerkjente nasjonale samt internasjonale tidsskrift, og flere masterstudenter er involvert i prosjektet.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Rogaland fylkeskommune/Ingeborg Dirdal