Kulturmøte på kjøkkenet

Kjøttkaker, krotekaker, brunost og fiskegrateng sto på menyen da GLU-studenter på Mat og helse kokkelerte sammen med EMMIR-studenter.

Student ved grunnskolelærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger, Kristine Harbo, lager krotekaker sammen med Laura Samvelyan.

Laura Samvelyan fra Armenia er en av 28 internasjonale studenter på EMMIR-programmet som tilbringer vårsemesteret ved Universitetet i Stavanger. Forrige uke fikk hun prøve seg på kjevling og steking av krotekaker.

- Jeg har aldri prøvd dette tidligere, men det er ikke så vanskelig. Dette har vært en spennende dag, og jeg har lært mye, sier hun.

Emigrasjon fra nordisk perspektiv
EMMIR står for European Master in Migration and Intercultural Relations, og UiS er ett av syv universiteter som samarbeider om masterstudiet. Studiet gir studentene grundig teoretisk kunnskap i migrasjonsstudier kombinert med feltarbeid i Europa og Afrika.

Ved UiS skal studentene blant annet lære om emigrasjon og immigrasjon sett fra et nordisk perspektiv. Som en del av modulen «Norwegian language and culture» ble EMMIR-studentene med GLU-studenter som har valgfag Mat og helse på kjøkkenet. Sammen skulle de lage norsk kulturmat.

- Dette er en fin måte å bli kjent med folk, mener Berna Ataitom fra Uganda.
Hun har arbeidet mye med flyktninger, og tar mastergraden får å skaffe seg teori i tillegg til erfaring.
- Når jeg er ferdig med praksisen skal jeg fortsette å jobbe med flyktninger, sier hun.

Ulik bakgrunn
EMMIR er en Erasmus Mundus-master hvor studentene skal bli kjent med ulike kulturer og akademiske tradisjoner. Gjennom å se migrasjon fra ulike synspunkter og kulturer skal studentene få bedre forståelse av migrasjon. Studiekoordinator Mona Østerhus forklarer at studentene har ulik bakgrunn.

- Studiet bygger på en bachelor i et felt knyttet til migrasjonsstudier, for eksempel samfunnsfag, historie, kultur, utdanning, jus, økonomi, utviklingsstudier og journalistikk. Flere har allerede en master fra før. Jobbene de får når de har fullført denne masteren er ofte for nasjonale og internasjonale organisasjoner som jobber med migrasjon, sier Østerhus.