Overnattet ute i det fri

Natt til onsdag 14. januar ble hele Norge oppfordret til å sove ute i naturen for å markere starten på Friluftslivets år. Om lag 30 studenter og lærere fra UiS tok oppfordringen på strak arm.

Flere lærere og studenter overnattet ute i naturen i forbindelse med Friluftlivets år. Flere lærere og studenter overnattet ute i naturen i forbindelse med Friluftlivets år. Foto: privat

2015 er Friluftslivets år og som kick-off til dette, overnattet mange nordmenn fra organiserte grupper, enkeltpersoner og mange av landets ordførere, ute i friluft natt til onsdag 14. januar. Blant dem var også lærere og studenter fra friluftslinjen ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk samt lærere fra Natur, helse og bevegelse ved Institutt for barnehagelærerutdanning.

– Da vi fikk nyss om flere lærere og studenter fra lærerutdanningen skulle overnatte ute i forbindelse med friluftlivets år, fant vi ut at vi ikke kunne være noe verre, sier Tuula Skarstein, førsteamanuensis i Natur, helse og bevegelse på Institutt for barnehagelærerutdanning.

En eim av barnåler, bål og mose fyller opp lufta på kontoret hennes, og ett stormkjøkken, en sovepose og et par tursko vitner om turen hun nettopp har lagt bak seg. Sammen med tre andre lærere på Natur, helse og bevegelse samt lærere og studenter fra friluftslinjen på Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk (IGIS), la hun ut på vandring til Sørmarka tirsdag kveld.

– Spesiell opplevelse
I utgangspunktet hadde Skarstein håpet at flere fra hennes eget institutt også ville ta imot utfordringen, spesielt studenter, men hun har forståelse for at kombinasjonen av hagl, regn og torden kanskje skremte flere fra å bli med. Hun forteller likevel om en fin tur og en spesiell opplevelse.

– Det var jo ikke det beste været vi kunne håpet på, men om du har godt nok utstyr, så betyr ikke hagl og regn så mye, sier Skarstein som legger til at hun og kollegene ønsket å sove ute på grunn av markeringen av Friluftslivets år, men også fordi de ønsker å teste ut egnede overnattingssteder til turer med studentene i tiden fremover.

I det relativt nye emnet Natur, helse og bevegelse på barnehagelærerutdanningen, satses det nå i økende grad på bruk av naturen. Derfor var det viktig for Skarstein og hennes kolleger og være med på arrangementet og i tillegg gjøre seg noen erfaringer og tanker om hvor de kan ta med seg studentene sine.

Fått nye erfaringer
Lærerne fra barnehagelærerutdanningen sov i telt, mens flere av studentene fra friluftslinjen ved IGIS sov ute i gapahuk. At turen ikke gikk lenger enn til Sørmarka var midt i blinken, forteller Skarstein.

– Vi skal i gang med en ny fordypning som heter «Aktiv i naturen» og vi har vurdert hvor vi skal gå med studentene. Nå har vi fått erfare at Sørmarka egner seg bra som destinasjon; kort vei å gå og likevel ute i det fri. Det er viktig poeng for barnehagelærerstudenter å erfare at de ikke trenger gå så langt og at det ikke trenger å være så komplisert å være opplysninger å være ute i naturen med barn, sier hun.

«Hele Norge» feiret ute i friluft onsdag, med store og små åpningsarrangementer på minst 100 steder i landet, i alle landets 19 fylker.