Studenter gikk i vannet for å lære

Idrettsstudenter fikk kjenne på kroppen hvordan det oppleves å ramle i sjøen midtvinters. I det kalde vannet trente de på å redde seg selv og andre.

To idrettsstudenter ved UiS øver på livredning og redder en dukke i vannet.

En grå januarformiddag hoppet 20 studenter frivillig i Vågen i Stavanger sentrum. Studentene går andre året på bachelor idrett, og dette var «kick off» for vårsemesteret. Samtidig er stuntet en viktig del av utdanningen.

- Det å kjenne på hva kaldt vann er, gir en god tilbakemelding om egen atferd under slike forhold. Å falle i sjøen om vinteren kan være svært alvorlig fordi musklene forholdsvis hurtig mister sin normale kraft og du utmattes relativt hurtig, sier Geirulf Tronerud som er universitetslektor i idrett.

Respekt for kaldt vann
Den kalde dukkerten gir studentene erfaringer de ikke får ved å trene i mer behagelige omgivelser.
- De skal ha vært gjennom hva det vil si å redde andre, og seg selv, under andre forhold enn det de normalt opplever i et oppvarmet svømmebasseng. Dette gir dem respekt og mulighet for refleksjon omkring selvberging og livredning i kaldt vann, sier Tronerud.

Etter å ha stupt i vannet og reddet opp en dukke, øvde studenten på hjerte-lunge-redning på land. I gjennomvåte klær og temperaturer mot null, holdt de på i flere timer.
- HLR på land i etterkant var det de opplevde som den virkelig kalde delen av «testen», sier Tronerud.