Utvekslet erfaringer innen friluftsliv

I slutten av mai fikk idrettsmiljøet ved UiS besøk fra SUNY Brockport i USA. Målet med besøket var å utveksle erfaringer samt se på mulighetene for å etablere et faglig samarbeid samt et utvekslingssamarbeid innen idrett mellom de to institusjonene.

De to amerikanske lærerne storkoste seg på Preikestolen. De to amerikanske lærerne storkoste seg på Preikestolen. Foto: Kari-Anne S. Malmo.

I slutten av mai var Dr. Pamela Haibach og Melissa Fromm fra SUNY Brockport (State University of New York) i USA på besøk i Stavanger og Universitetet i Stavanger (UiS).

Etablerer faglig samarbeid
Både Haibach og Fromm underviser i idrett/kroppsøving på SUNY Brockport, som ligger i staten New York.UiS inngikk i 2009 en bilateral utvekslingsavtale med Brockport, og hittil er det først og fremst dansestudentene ved Institutt for musikk og dans (IMD) ved UiS, som har reist på utvekslingsopphold.

Idrettsmiljøet har det siste år inngått et samarbeidsprosjekt med SUNY Brockport knyttet til friluftsliv og Outdoor Education, der målet er å utveksle erfaringer knyttet til friluftsliv samt se på mulighetene for å etablere et faglig samarbeid knyttet til både lærere og studenter, forteller studie- og praksiskoordinator Kari-Anne Svensen Malmo på idrett. Hun er administrativ kontaktperson for prosjektet, som er finansiert via Nord-Amerika-programmet, forvaltet av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

I prosjektet er det også en målsetning å bringe utdanning og arbeidsliv tettere sammen for å skape større relevans i studiet. Idrettsmiljøet på UiS arbeider allerede nært med en rekke arbeidslivsaktører, eksempelvis Stavanger Turistforening, som er en aktiv partner i nettopp dette prosjektet. De deltar blant annet i utforming av ekspedisjoner og sommerkurs.

Rotur og Preikestolen
Sammen med faglærer Sindre Dyrstad tok faglærer og prosjektleder Åge Vigane ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk, med besøket på rotur til Langøy sammen med andreårsstudentene på bachelorprogrammet i idrett. I tillegg tok de med besøket på tur til Preikestolen i regi av Turistforeningen (DNT).

– Det ble to veldig hyggelige turer, og besøket syntes det var stor stas å se og oppleve den flotte naturen vi har her i området, forteller studiekoordinator Svensen Malmo.

I tillegg til UiS-besøket, er det satt av midler til et gjenbesøk i USA. Da vil to av faglærerne på idrett reise på besøk til Brockport. Samtidig er det satt av stipendmidler for to studenter fra Brockport, som får mulighet til å studere Outdoor Education ved UiS. De to studentene får dekket reise samt opphold i Norge vårsemesteret 2016.

Mulighet for utveksling
Under UiS-besøket, fikk de to samarbeidspartnerne utveksle erfaringer samt diskutere mulighetene for å utvide samarbeidet. Ifølge studiekoordinator Svensen Malmo, ble det blant annet diskutert muligheten for at idrettsstudentene ved UiS kan dra på utveksling til SUNY Brockport gjennom samarbeidsprosjektet.

– Vi ønsker gjerne å kunne tilby våre studenter å reise på utveksling til Brockport og vi tror det ligger store muligheter her for våre studenter. Det ville vært givende for dem å få muligheten til å studere friluftsliv, sports management og andre studieemner på dette universitetet samtidig som de får oppleve den flotte naturen de har i Brockport der de blant annet kan reise til Niagara Falls, som ikke ligger langt unna, sier Svensen Malmo.

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Kari-Anne Svensen Malmo