– Ville reist på utveksling hvert år

Lærerstudent Kristi Nordbø (26) reiste på utveksling til Barcelona forrige semester. – Jeg ble kjent med så mange flotte mennesker, spesielt i studentblokken jeg bodde i. Vi ble som en liten familie, og jeg savner ofte fellesskapet, sier hun.

Bildet viser grunnskolelærerstudent Kristi Nordbø. Lærerstudent Kristi (26) sammen med to venninner under en fargefestival i Spania. Foto: Privat.

Kristi Nordbø fra Finnøy studerer grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn ved UiS. Forrige semester dro hun på utveksling til Universitat Autònoma de Barcelona i den spanske storbyen.

Hun valgte utveksling fordi hun ville prøve noe nytt, lære litt spansk, og for å utfordre seg selv.

– Jeg er så glad for at jeg satte meg på flyet, og bare dro av gårde. Nå sitter jeg igjen med tusen gode minner, og har fått venner for livet fra hele verden. Men det viste seg at det ikke var en spesiell god idé å reise til Barcelona for å lære spansk, sier hun og ler og viser til at majoriteten av innbyggerne i Barcelona snakker katalansk, og ikke spansk, som hun først antok.

Litt usystematisk

Månedene hun tilbragte på utveksling, ble de beste månedene i livet, forteller Kristi. Hun trekker frem de mange vennene hun fikk og de spennende møtene med en ny kultur som noe av det beste med oppholdet.

– Det var utrolig sosialt og gøy, og vi hadde mange supre ekskursjoner der jeg virkelig fikk oppleve Barcelona på sitt aller beste. I tillegg var både varmen og maten veldig OK, sier hun.

Hun lærte seg også å sette mer pris på det norske skolesystemet etter å ha opplevd en annen struktur og mindre orden når det kom til høyere utdanning.

– Jeg synes det var en smule usystematisk, og eksamensformene var også veldig annerledes enn her hjemme, sier hun.

– Hadde reist hvert år

Kristi bodde i studentblokkene Vila, rett ved campus på Universitat Autònoma de Barcelona. Der var miljøet godt, og alle stilte opp for hverandre, forteller grunnskolelærestudenten.

– Mange av de fine menneskene jeg ble kjent med der, kommer jeg til å ha som venner resten av livet. Vi ble som en liten familie, og jeg savner ofte fellesskapet i studentblokkene, sier hun.

Hun ville anbefalt andre å reise på utveksling for å møte nye mennesker, og for å oppleve verden utenfor det hun kaller "velsmurte Norge". Om ikke annet for å oppleve en annen skikk og kultur, og for å se og oppleve steder på en annen måte enn man gjør som turist. Hun råder andre til å reise til stedet man skal på utveksling i god tid på forhånd, for å få alt på plass til man skal begynne å studere.

–  Jeg hadde nok reist på utveksling hvert år, dersom jeg kunne det, sier hun.

Tekst: Maria Gilje Torheim