Gøran (21) er toppidrettsutøver og lektorstudent

Venstreback Gøran Søgard Johannessen ble toppscorer på Viking Håndball i fjor og var en viktig brikke i klubbens opprykk til eliteserien. I år er målet å spille seg fast inn på A-landslaget i håndball og samtidig holde tritt med lektorstudiene på UiS.

• Gøran Søgard Johannessen (21) er student på lektorutdanningen og toppidrettsutøver.
  • 21-åringen ble toppscorer for Viking håndball under fjorårets sesong.

Det har vært et travelt år for håndballspiller og UiS-student Gøran Søgard Johannessen. I januar debuterte han på A-landslaget da Norge møtte Ungarn på Elverum. Videre i sesongen var han med på å spille klubben opp fra 1. divisjon til eliteserien.

Og med 135 mål på konto, gjorde han seg selv i tillegg så attraktiv at hele 10 av 12 klubber i den norske eliteserien hadde et ønske om å hente 21-åringen, som aftenbladet annonserte tidligere i år.

Hektisk periode
All suksessen han opplevde på banen pågikk samtidig som han fullførte et årsstudium i historie ved Universitetet i Stavanger (UiS). I år fikk han innpass på lektorutdanningen fra 8.-13. trinn og han gleder seg til å fordype seg i nordisk dette året. Bakspilleren innrømmer at det har vært en hektisk periode, men som han selv omtaler det: «Gøy-hektisk».

Han hadde så vidt rukket å pakke ut fra turen til junior-VM i Brasil i sommer, der han røyk ut i 8-delsfinalen sammen med lagkameratene, før fadderuken og studieoppstart stod for tur. Forrige uke deltok han på det lille han kunne av arrangementene under fadderfestivalen på Campus.

– Men jeg kunne ikke drikke alkohol på grunn av de daglige treningsøktene som jeg må være fullstendig skjerpet til, så jeg ble nok kanskje litt kjedelig selskap for de andre i faddergruppen min, sier 21-åringen spøkefullt.

Tilrettelagt for toppidrettsutøvere
Søgard Johannessen, som er født og oppvokst i Stavanger, er kjent for å være en skuddsterk og fintesterk spiller med store ambisjoner. Kvaliteter han har blitt svært ettertraktet for. Men selv om det har kommet inn en rekke henvendelser fra andre klubber dette året, har det unge talentet valgt å fortsette i Viking – klubben han har spilt for i ni år.

Universitetet i Stavanger (UiS) har en samarbeidsavtale med Rogaland Idrettskrets (RIK) hvor toppidrettsutøvere kan få mulighet til særskilt oppfølging og tilrettelegging i studietiden. Det betyr at det blant annet er mulig for tilrettelegging av studiet over et lengre tidsrom og at faglærere prøver å være fleksible på innleveringer og lignende, for at det i det hele tatt skal være mulig for toppidrettsutøvere som Gøran å kombinere studier med toppidrett.

– Jeg var faktisk ikke klar over at det var mulig å søke om å få tilrettelagt studiene når man er toppidrettsutøver. Heldigvis ble jeg informert om dette av en i Rogaland idrettskrets. Det er ikke enkelt å få kabalen til å gå opp når man er så mye bortreist og i tillegg har mye treninger og kamper på agendaen, derfor har det vært viktig for meg at UiS har gjort det de kan for å legge til rette for at den kabalen alltid skal kunne løses, smiler han.

Smaken på læreryrket
Selv om det er toppidretten han prioriterer høyest akkurat nå, har han et sterkt ønske om jobbe med barn og unge – en dag. Smaken på læreryrket fikk han da han underviste yngre spillere gjennom håndballskolen til Viking Håndball. Han tror han kommer til å bli en energisk og ivrig lektor når han er ferdig med lektorstudiet, forhåpentligvis om 3 år. Foreløpig tar han nemlig studiene på normert tid, og håper på å kunne fortsette med det.

– Jeg kommer til å prøve å fullføre studiene på heltid, så får jeg bare se om det går i lengden. Heldigvis bor jeg hjemme foreløpig, så jeg sparer en del tid og penger på det. Det er et mål for meg å nå mine mål med håndballen, men samtidig nå målet mitt med å ha en utdannelse den dagen jeg ikke kan spille håndball lenger. Så får vi se om det lar seg kombinere, jeg både håper og tror det, sier han.

Gøran er ikke alene om å være toppidrettsutøver og UiS-student. Fotballspiller Yann-Erik De Lanlay og svømmer Sarah Louise Rung er begge studenter ved UiS. I tillegg er fotballproff Brede Hangeland, TV2-programleder Julie Strømsvåg og politiker Hadia Tajik tidligere studenter ved universitetet.

Trangt nåløye
21-åringen er ambisiøs både når det kommer til studier og toppidretten. Han ønsker å gjøre det han kan for at klubben skal holde seg i eliteserien og ikke rykke ned. Det pleier å være utfordrende for nyopprykkede lag å holde seg i eliteserien. Toppscoreren sier han vil gjøre alt han kan for at laget skal få oppleve en god sesong.

– Det beste hadde så klart vært om vi havnet blant de 8 beste lagene siden det gir kvalifisering til sluttspillet og en mulighet til å kvalifisere seg til mesterligaen, sier han.

Søgard Johannessen har også en drøm å spille seg inn til en fast rolle på A-landslaget.

– Jeg håper selvsagt på at jeg blir tatt ut til EM-mesterskapet i Polen ved årsskiftet. Men nåløyet er trangt, det er jeg klar over, sier han.

Men først ut er cupkamp mot SIF Håndball 26. august og den første seriekampen hjemme mot Bodø 6. september.

Tekst og foto: Maria Gilje Torheim