Ny programserie i NRK P2 med UiS-forskere

Søndag 17. april sendes første program i serien «Akademisk Kvarter». En radioserie med populærvitenskapelige foredrag, holdt av UiS-forskere.

UiS-forsker Brita Strand Rangnes i radiostudio Brita Strand Rangnes i studio under innspillingen av serien. (Foto: Ole Andreas Bø, NRK)

I alt fem foredrag skal sendes på NRK P2 i programmet Ut i Kulturen fra og med søndag 17. april.

Alle foredragene legges ut som podkast fredag 15. april her: http://podkast.nrk.no/program/kulturhuset.rss

– I akademia tenkes og formidles det utrolig mye spennende. Som reporter i NRK P2 bruker jeg en stor del av min tid på å finne de akademikerne som kan svare meg på mine spørsmål og som kan interessante ting som jeg vil lage radio om, sier P2-programleder Jostein Gjertsen.

Forskeren forteller

Han forteller at han fikk ideen til serien da han i fjor var tilstede på forskningskabareten som Institutt for kultur-  og språkvitenskap ved Universitetet i Stavanger arrangerer ved semesterstart hvert år.

– Jeg satt der og lyttet til foredrag om nordmenn i Spania og litteratur i middelalderen og tenkte «Dette er jo kjempeinteressant!», sier han begeistret.

I serien trer han som programleder til side og overlater mikrofonen til forskeren. Men foredragene er tilrettelagt for radio, med opplesinger, musikk og lydklipp fra filmer.

Løgn, døden og country-musikk

Gjertsen forteller at han er blitt veldig imponert over forskerne.

– Det gjorde inntrykk på meg da jeg så hvor lett de kom til en tekst og hvor lett de formidlet den. Det har ført til fine, fremoverlente foredrag, sier han.

Foredragene i serien tar for seg spørsmål som «Hva kan være bra med å lyve?», «Hvorfor er dagens forfattere så opptatt av døden?», «Finnes det feministisk country-musikk?».

Alice i Eventyrland

I det første foredraget utforsker førstelektor i engelsk litteratur, Brita Strand Rangnes, de mørke sidene ved barnebok-klassikeren  «Alice i Eventyrland». Her blir vi blant annet bedre kjent med forfatter Lewis Carrolls dragning mot mindreårige.

«Alice i Eventyrland» er for de fleste kjent gjennom Disneys film og andre «snille» versjoner. Og de fleste blir forvirret når de prøver å lese originalteksten, som er mye mer komplisert enn vi tror. I dette foredraget medvirker også forfatter Inger Bråtveit, som leser fra sin siste roman «Alice A4»som går i dialog med  «Alice i Eventyrland».

Serien

De andre foredragene som sendes er:

24. april: Førsteamanuensis Ingvil Hellstrand: Hva kan vi lære av science fiction?

1. mai: Førsteamanuensis Finn Tveito: Løgnene blant oss. Et forsvar for løgnens nødvendighet

8. mai: Stipendiat Kjersti Vik: Døden i samtidslitteraturen

15. mai: Førsteamanuensis Lise Meling: Feminisme i countrymusikk

Gjertsen har stor tro på serien og viser til at det er stor interesse blant publikum for godt akademisk innhold.

Stort publikum

– TED-foredrag har lenge vært populære og mange laster ned podkaster som «Dan Carlin's Hardcore History» og  bibliotekene trekker fulle hus når de inviterer til foredrag og faglige debatter, sier han.

– Med radioforedrag kan akademikerne nå ut til et stort publikum, programmene vil nå opptil 100 000 radiolyttere, fortsetter han.

Tekst: Elin Nyberg