MENY

Stinn brakke på forskningskabareten til Institutt for kultur- og språkvitenskap

Visste du at det er noe norske i Spania ikke snakker om? Eller at det var en voldsom språkstrid i Trondheim på 1930-tallet? Eller at eneveldet hadde sine positive sider? Dette og mer til fikk de mange fremmøtte på årets forskningskabaret med seg.

Tilhørere på forskningskabaret Svært mange studenter hadde møtt opp for å få med seg forskningskabareten.

Forskningskabareten har blitt en fast tradisjon ved semesterstart og har vært arrangert på Institutt for kultur- og språkvitenskap siden 2009.

 Førstelektor i engelsk litteratur, Brita Strand Rangnes, var en av initiativtakerne til kabareten

– I tillegg til det sosiale var tanken å synliggjøre forskning for studentene og vise dem hvilke muligheter som finnes med våre fag, sier hun.

Norsk i Spania

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen, som holder på med en doktorgrad i lesevitenskap om nordmenn i Spania, var først ut og fortalte om nordmenn i Spania fra 1960-tallet til i dag.

Hun kunne røpe at norske i Spania ikke snakker om det faktum at det ikke er sol i Spania hver dag eller at det er dyrt å ha to hus eller muligheten for å flytte tilbake til Norge.

Spiritisme

Professor i religionsvitenskap, Anne Kalvig, snakket om spiritisme og kontakt med «den andre siden» og hvordan hun forsker på det.

– Spiritisme er tradisjonelt blitt sett på som overtro. Men jeg tar interessen for spiritisme som det den er, noe folk holder på med og som de finner meningsfullt, forklarte hun.

Språkstrid

Førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap, , forsker på eldre språkhistorie og navnegransking.

Han tok for seg vold som språkpolitisk virkemiddel i striden om «Nidaros» som navn på byen som inntil 1929 het «Trondhjem» og som nå heter Trondheim.

– Partene tok språkstriden i Norge til det som inntil da var uante dimensjoner, og grep til både fysisk og psykisk vold, fortalte han.

Prevensjon og enevelde

Førsteamanuensis i historie, Eva Jakobsson, snakket om prevensjonsmidler og sikker sex i et historisk perspektiv og hvordan kvinnenes stilling ble endret da det kom prevensjonsmidler de selv hadde kontrollen over.

Førsteamanuensis i historie, tok for seg eneveldet og innledet med å vise til den negative klangen ordet «enevelde» har fått.

– Men historien om eneveldet er også historien om utviklingen av en sterk, moderne stat, poengterte han.

Brita Strand Rangnes avsluttet med å se på hvordan forfatterne Vanessa Diffenbaugh og Ta-Nehisi Coates skildrer amerikansk utdanningspolitikk og konsekvensene av den.

Tekst og foto: Elin Nyberg