Den nye dirigentseksjonen

Bjarte Engeset, Peter Szilvay og Jukka Iisakkila har blitt ansatt i dirigentseksjonen ved Fakultet for utøvende kunstfag.

Foto av Bjarte Engeseth, Peter Szilvay og Jukka Iisakkila. Tre dirigenter av internasjonal klasse er ansatt ved fakultetet. Fra venstre: Bjarte Engeset, Peter Szilvay og Jukka Iisakkila.

- Vi er veldig stolte av å kunne presentere et slik trekløver til den nye dirigentseksjonen, sier Morten Wensberg, dekan for Fakultet for utøvende kunstfag. De internasjonalt anerkjente dirigentene Bjarte Engeset, Peter Szilvay og Jukka Iisakkila vil sammen ha ansvar for alle nivåer av dirigentutdanningen ved fakultetet.

- Dette er tre fremragende kunstnere, dirigenter og pedagoger som skal jobbe i team for å utdanne dirigenter her i Stavanger. Dette er et team med styrker som kan spille på hverandre, legger Wensberg til.

Bjarte Engeset

Bjarte Engeset er fra Ørsta og har studert dirigering med Jorma Panula ved Sibelius-akademiet hvor han diplomeksamen i 1989 var en av de beste i akademiets historie. Engeset har vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Tromsø Symfoniorkester, Det Norske Blåseensemble, Nordlysfestivalen og Opera Nord, og permanent gjestedirigent for det Flamske Radio- symfoniorkester.

Engeset har dirigert konsertar, turneproduksjonar og CD-innspelingar med ledende orkester i alle nordiske land og Baltikum. Han har blant annet dirigert Royal Philharmonic Orchestra, St.Petersburg Philharmonic Orchestra og Czech Philharmonic Orchestra, med flere, alle med strålende kritikker.

Peter Szilvay

Peter Szilvay (f. 1971) er utdannet bratsjist og dirigent ved Norges musikkhøgskole, og en sentral skikkelse i norsk musikkliv. I 1996 hadde Szilvay sin ilddåp som dirigent med Kringkastingsorkestret, som avslutning på diplomstudiet ved Norges musikkhøgskole. Han var dirigentstipendiat hos Stavanger Symfoniorkester i perioden 1998–2000 og vant den norske dirigentkonkurransen ”Årets dirigent” i 1999. Samme år inviterte Mariss Jansons ham inn som sin assistent. Szilvay har hentet erfaring fra arbeid med en rekke orkestre, blant annet St. Petersburg-filharmonien og Göteborgs Symfoniker.

Jukka Iisakkila

Den finske dirigenten Jukka Iisakkilas allsidighet og brede repertoar har tatt ham til symfoniorkester, kammerorkester, samtidige ensembler og operahus i hele Europa. Jukka Iisakkila, er kjent for sin innovative programmering. Han var dirigent og kunstnerisk leder av Pori Sinfonietta fra 2004 til 2012. Siden 2003 har han vært kunstnerisk direktør for en av de mest innovative og anerkjente musikkfestivalene i Skandinavia, Saaksmaki Sounds Music Festival. Iisakkila er grunnlegger av både festivalen og orkesteret.

Jukka Iisakkila studerte ved Royal Academy of Music, Stockholm, med Jorma Panula, Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert og Martyn Brabbins. Iisakkila er også uteksaminert som perkusjonist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og fra Universitetet i Jyväskylä med hovedfag i musikkvitenskap og musikkutdanning.

Dirigentstudier på alle nivå

Ved Fakultet for utøvende kunstfag finnes det mange muligheter dersom man ønsker å studere dirigering. I tillegg til dirigentstudier på master- og bachelornivå, er det mulig å ta en av flere ulike videreutdanninger, deriblant digitale dirigentstudier og digitale skolekorpsstudier, delta på Dirigentuka, eller søke om plass på det nyetablerte programmet Opptakt.

Med etableringen av Digitale dirigentstudier og erasmusprosjektet ConductIT har dirigentseksjonen ved UiS bemerket seg i musikkmiljøet i Norge og internasjonalt. Studiet var nemlig det aller første av sitt slag som har blitt tilbudt her til lands – noensinne. Studenter fra hele Norden søkte seg raskt til de digitale studiene. Nå arbeides det også med å utarbeide digitale dirigentstudier på engelsk, spansk og portugisisk, gjennom erasmus + prosjektet ConducIT.

Nysgjerrig? Les mer om de ulike dirigentutdanningene.