Dirigentuka 2020 - Åpent program

Norges største og mest spennende dirigentkurs er i gang. Kursdagene er fylt med foredrag, teknikktimer, mesterklasser og alt tenkelig dirigentstoff. I år er det flere spennende digitale forelesninger som er åpne for alle.

Foto av Kuppelhallen Dirigentukas avslutningskonsert med Stavanger Brass Band avholdes i Kuppelhallen i år.

Dirigentuka arrangeres av Norges Musikkorps Forbund i samarbeid med Fakultet for utøvende kunstfag (UiS). I år er det en del endringer som følge av koronapandemien, og den populære kursuka har i år grense på 50 deltakere.

Program åpent for publikum

Nytt av året er at flere av programpostene som er åpne for publikum avholdes digitalt. I tillegg inviteres publikum til avslutningskonsert i Kuppelhallen med Stavanger Brass Band lør.

Lenker til digitale forelesninger publiseres i Facebook-event. Trykk på titlene for å komme dit.

11. august kl. 13:00
Britisk korpsmusikk og reisen gjennom et partitur

Foredragsholder Mark Heron er en anerkjent og populær britisk dirigent og dirigentlærer. Han er fra Skottland og har studert musikk ved Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow og ved Royal Northern College of Music i Manchester. Mark er blant annet sjefsdirigent for Nottingham
Philharmonic og han underviser i dirigering ved Royal Northern College of Music I Manchester. Mark skal lede foredraget: «Britisk korpsmusikk og reisen gjennom et partitur». Her vil han se nærmere på den britiske korpslitteraturen og gi oss et dypdykk inn i Malcom Arnolds Four Scottish Dances.

12. august kl. 13:00
Musikk og hjernen

Hvordan påvirker musikk hjernen? Kan musikk brukes terapeutisk ved Parkinsons sykdom og hjerneskader? Skeie har sammen med kollega Are Brean skrevet bok om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen. Musikkens evne til raskt og ordløst å forene oss følelsesmessig, er helt unik. Med utgangspunkt i boken: Musikk og hjernen, vil Geir Olve Skeie se nærmere på hva hjernen gjør med musikk og hva musikken gjør med hjernen. Foredragsholder Geir Olve Skeie.

13. august kl. 12:30
Slagverk og korps

Mange dirigenter sliter med å få slagvekgruppa til å fungere godt i korpset, både musikalsk og organisatorisk. Vi ønsker med dette foredraget å belyse de faktorene som er viktige for at slagverkgruppa også skal bli en del av den gode øvelsen. Her får du råd og tips om organisering, instrumentbruk og tilrettelegging basert på to slagverkeres erfaringer. Foredragsholdere: Ivar Atle Fjordheim og Torbjørn Dahl.

14. august kl. 13:00
Tilstedeværelse, lytting og kunstnerisk identitet

Tilstedeværelse er nøkkelen til magien som kan oppstå i et musikalsk forløp. Men hva er egentlig tilstedeværelse og hvordan legger man til rette for at magi kan oppstå? Og hva hindrer magien i å oppstå? Dirigentvirket er kanskje det mest mangefasetterte fagområdet som finnes og sånn sett en unik mulighet for personlig og kunstnerisk utvikling. Hvordan kan vi videreutvikle vår kunstneriske identitet og vilje? Hvordan lytter vi som dirigenter og hva kan vi lære ved å lytte? Foredragsholder: Halldis Rønning.

14. august kl. 19:30
Avslutningskonsert Dirigentuka med Stavanger Brass Band

Tradisjonen tro er Stavanger Brass Band et av øvingsensemblene under Dirigentuka. De vil spille avslutningskonserten dirigert av 7 dirigenter som har jobbet i løpet av uken under ledelse av Bjarte Engset.

Repertoar:
-Egil Hovland: Fanfare og Koral
-Svein Henrik Giske: Dronning Sonja’s Honnørmarsj
-Maurice Ravel/ arr. Howard Snell: Daphnis & Chloe, Suite 2
-Fredrick Schjelderup: Dark Abyss
Philip Wilby: Variations on a Theme of Tippett: Birthday Fugue – Finale
-Wifred Heaton: Toccata – Oh, the blessed lord

På grunn av koronarestriksjoner er konserten i år i Kuppelhallen. Det vil være en publikumsbegrensning på 200 stk. Inngang kr 100,- Gratis inngang for skolekorpsmusikanter og deltakere på Dirigentuka.

Dirigentstudier ved Fakultet for utøvende kunstfag

UiS tilbyr både bachelor, master og ulike videreutdanninger i dirigering, blant annet Digitale dirigentstudier og Digitale skolekorpsstudier – fleksible og nettbaserte tilleggsutdanninger for korpsdirigenter, som kan kombineres med jobb og som kan gjennomføres fra eget hjemsted.