Erik Heide ansatt som professor i fiolin

- Jeg gleder meg over muligheten til å bygge opp og videreutvikle strykeseksjonen ved UiS, sier professor Erik Heide. Heide har hatt internasjonal karriere som solist, kammermusiker og konsertmester.

Foto av Erik Heide Erik Heide har hatt internasjonal suksess som solist, kammermusiker og konsertmester. Nå er han ansatt som fiolinprofessor, og vil ha en sentral rolle i videreutviklingen av strykeseksjonen ved fakultetet.

Den nye fiolinprofessoren ved Fakultet for utøvende kunstfag, Erik Heide, gleder seg over å bli en del av staben på campus Bjergsted.

- Jeg gleder meg over muligheten til å bygge opp og videreutvikle strykeseksjonen ved Universitetet i Stavanger, og selvfølgelig spesielt fiolinklassen. Kammermusikk og orkesterspill er også utrolig viktig for meg, og jeg vil være veldig involvert i dette, sier Heide.

- Unike muligheter i Bjergsted kulturpark

Erik Heide kommer fra Sverige, men siden 2017 har han vært ansatt som konsertmester ved Stavanger Symfoniorkester (SSO), og er godt kjent med Stavanger og institusjonene i Bjergsted kulturpark.

- Det er helt unike muligheter her for samarbeid. Bjergsted kulturpark har potensial til å bli et fantastisk miljø for alle parter. At alle institusjoner ligger innenfor en avstand på 100 meter, er unikt for Norge og et eksempel internasjonalt. Jeg har inntrykk av at både Stavanger kulturskole, SSO, Stavanger konserthus og UiS ønsker bredt samarbeid og jeg gleder meg til å bidra til å styrke samarbeidet mellom institusjonene, sier Heide.

Internasjonal karriere

Heide har hatt stor internasjonal suksess som solist, men også innen kammermusikk og orkester. Allerede i 2004 utmerket hans Trio Ondine seg ved å bli valgt som BBC New Generation Artist. De to kommende årene holdt trioen et stort antall konserter og innspillinger for den britiske rikskringkasteren. Trioen har fått flere priser og utmerkelser, blant annet i München ARD Kammermusikwettbewerb, Melbourne International Chamber Music Competition, Parkhouse Award (London), og Internationaler Joseph Haydn Kammermusik Wettbewerb i Wien.

Nominert til Grammy

Innspillingen av Vagn Holmboes violinkonsert, hvor Heide er solist, ble nominert til American Grammy 2014, og ble Editors Choice i både Gramophone og the Strad.

Heide har også vært konsertmester og gjestekonsertmester for flere orkester i Europa; Staatsoper Hamburg, Gulbenkian Orchestra i Lisboa, The Philharmonia Orchestra (London), Orquesta Nacional de España i Madrid, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester samt Den Norske Opera og Kungliga Operan i Stockholm.

Spillende dirigent

Med Copenhagen Phil og Danmarks Underholdningsorkester, har Heide hatt flere produksjoner uten dirigent, hvor han selv har hatt rollen som "spillende dirigent", samt vært ansvarlig for instuderingen av verket sammen med orkesteret.

- Dette har gitt meg innblikk i dirigentens rolle og god forståelse for arbeidsprosessen. Mange av disse produksjonene har blitt sendt direkte på TV og Radio og er tilgjengelig på Youtube, legger Heide til.

YouTube-hit med Chili Klaus

Den innspillingen med desidert flest seere, er inspillingen hvor Chili Klaus, en dansk chili-entusiast, dirigerer Danmarks Underholdningsorkester, og Erik Heide er konsertmester. Alle medvirkende spiste en chili hver mens de fremførte Tango Jalousie.

- Det var en Trinidad Ghost Chili, og det smakte bra først, men etter noen sekunder ble det ganske forferdelig. Jeg elsker chili og vil gjerne gjøre det igjen, sier Erik Heide.

Videoen har blitt sett over 4,8 milioner ganger.

Tekst: Agnete in't Veld Bendiksen