Anders analyserer kjøpsmønstrene til kunder

Anders Holen studerte matematikk og fysikk ved UiS. Nå jobber han som data scientist hos Vita AS.

Anders Holen spiller amerikansk fotball på en gressplen

Hvorfor valgte du å studere matematikk og fysikk i Stavanger?

Da jeg var ferdig på videregående ville jeg studere noe innen matematikk eller idrett, da dette var mine største interesser. Jeg hadde en veldig engasjert mattelærer på videregående som virkelig åpnet øynene min for statistikk og hva vi kan gjøre med statistikk i hverdagen. Jeg visste ikke hva jeg ville jobbe med etter endt utdanning og ville holde mulighetene mine åpne til å kunne velge hvilken bransje og jobb jeg ønsket. Valget falt da på bachelor og master studiet i matematikk og fysikk.

Hva husker du best fra studietiden i Stavanger?

Det jeg husker best er tiden sammen med mine medstudenter, både fra studentlag hvor jeg ble kjent med studenter fra alle mulige studieprogram og studiegruppene, hvor det har blitt mangfoldige timer med hardt arbeid, noe frustrasjon og mye latter.

Hva jobber du med nå? Og hvordan er det relevant for utdanningen du har tatt?

Jeg spesialiserte meg i statistikk på masteren og jobber nå som data scientist i Vita AS. Her får jeg brukt mye av det jeg har lært i utdanningen min. Avdelingen jeg jobber på er veldig ny og jeg bestemmer selv mye av hvordan arbeidsdagen min ser ut og jeg får lage mine egne prosjekter som jeg mener er interessante for bedriften i tillegg til ulike analyser kommer fra andre avdelinger og ledelsen. Blant annet analyserer jeg kjøpsmønster til kunder, i tillegg skal vi gå i gang med et prosjekt hvor vi skal bruke maskinlæring rettet mot supply chain og prissetting i butikk.

Hva liker du best med jobben din?

Det jeg liker best er at jeg får jobbe med mye av det jeg har studert, samtidig har jeg muligheten til å stadig lære nye ting som kan hjelpe meg i jobben. Jeg har stor frihet i arbeidsdagen og jeg får være med i oppbyggingen av data og innsikt avdelingen vår.

Hvilken del av studiene har du hatt mest nytte av i arbeidslivet?

Som data scientist skal man ha kunnskaper innen statistikk (analyse og metoder) og programmering. Jeg får da brukt det meste av det jeg har studert i min tid på UiS. Hvordan jeg skal gå frem for å løse ulike problemer, hvilke metoder passer til de ulike problemstillingene og hvordan jeg bør gå frem i de ulike analysene utifra hvilke data jeg har å jobbe med.

Er det noen fordeler med å studere matematikk og fysikk du vil fremheve?

Det å studere matematikk og fysikk har gitt meg en stor fordel i arbeidslivet ved at jeg angriper problemer på en annen måte enn de andre jeg jobber med, det gjør at vi som team kan se på problemstillinger fra flere vinkler og sammen komme frem til hva som er best fremgangsmåte.

Hvilke råd vil du gi til andre studenter?

Jeg vil råde studenter til å ta det med ro og ikke stresse for mye. Engasjer dere i studentsamfunnet, bli med i en linjeforening eller et idrettslag. Erfaringen fra disse aktivitetene er vel så viktige som selve studiet du er på. Det er viktig å finne en god balanse mellom studiene og fritid.