MENY

Andreplass til UiS-studenter

Av 21 universiteter i Europa kom petroleumsgeologistudentene fra UiS på andreplass i prestisjefylt studentkonkurranse om å finne de beste leteområdene.

Fra venstre: Masterstudentene Nicolas Asselan de Willencourt, Benedicte Bleivik, Laura Vaiciulyte, Yanis Saadallah og Sofie Arntzen Knutdatter. Bak står professor Alejandro Escalona. Fra venstre: Masterstudentene Nicolas Asselan de Willencourt, Benedicte Bleivik, Laura Vaiciulyte, Yanis Saadallah og Sofie Arntzen Knutdatter. Bak står professor Alejandro Escalona.

– Det har vært lærerikt, gøy og veldig hardt, sier Benedicte Bleivik. Hun er én av de fem studentene som representerte UiS i konkurransen.

Imperial Barrel Award (IBA) er en årlig konkurranse organisert av AAPG for masterstudenter innenfor geofag. Deltakerne representerer universiteter over hele verden, og denne uken ble den europeiske delen av konkurransen arrangert i Praha.

– De siste ukene har bestått av veldig intensiv jobbing, sier Bleivik.

I konkurransen mottar hvert lag et datasett, som for eksempel kan inneholde seismiske data (2D eller 3D), petrofysiske logger, kjerner eller andre relevante data. Det er så opp til studentene å finne ut hvor det er mest aktuelt å gjøre søk etter olje, ut fra den informasjonen de har fått.

De får åtte uker på seg til å bearbeide dataene og komme fram til en løsning, før resultatene presenteres for en jury bestående av industrirepresentanter i Praha. Det beste laget går videre til finalen i USA for å presentere på AAPG Annual Convention & Exhibition (ACE).

Intern konkurranse

For å finne ut hvem som skulle få reise til Praha og representere UiS i konkurransen, ble studentene delt inn i grupper, som konkurrerte internt. Til slutt stod Nicolas Asselan de Willencourt, Benedicte Bleivik, Laura Vaiciulyte, Yanis Saadallah og Sofie Arntzen Knutdatter igjen som vinnerne.

­– Vi har lært veldig mye. Men det har også vært veldig mye jobb. Hoveddommeren i Praha sa at det vi presenterte var like bra som det som blir gjort ute i industrien, sier Vaiciulyte.

Studentene fra UiS måtte se seg slått av laget fra IFP i Frankrike, men er godt fornøyde med andreplassen. Totalt var 21 universiteter med og konkurrerte om å finne de beste leteområdene. UiS var det eneste norske laget som var representert i konkurransen.

­– Vi håper flere norske universiteter vil være med i fremtiden. Det er en flott arena for å vise fram det sterke petroleumsgeologimiljøet vi har i Norge, sier Saadallah.

Studentene var i Praha fra søndag til onsdag. Seks lag gikk videre til lokal finale. Studentene synes det var veldig lærerikt å hente inspirasjon fra de andre lagene.

– Det var veldig spennende å se hvordan de andre lagene løste den samme oppgaven, sier Saadallah.

Fornøyd professor

– Andreplass er veldig bra, spesielt med tanke på hvor hard konkurransen er. Tradisjonelt har representantene fra England hatt en fordel, med tanke på språket. I tillegg kjemper vi mot veldig gode fagmiljøer, så dette er veldig bra gjort av studentene fra UiS, sier professor Alejandro Escalona, som var med studentene til konkurransen i Praha.

Han sier at den europeiske delen av konkurransen er vanskelig å vinne, siden så mange sterke fagmiljøer deltar i den.

– Vi har deltatt siden 2011 nå, og det har blitt en viktig aktivitet og tradisjon for fag- og studiemiljøet vårt, sier Escalona.

Nettverksbygging

Studentene peker også på at det var en god arena for nettverksbygging:

– Den siste dagen ble vi invitert med på gallamiddag og kunne mingle med de andre deltakerne og representantene fra industrien, sier Saadallah.

I tillegg fikk studentene hjelp av veiledere fra industrien.

– Det var veldig lærerikt å få jobbe så tett med representanter som deler av sin kompetanse. Vi har lært veldig mye, og sitter igjen med veldig mange viktige erfaringer, sier Vaiciulyte.

Viktige støttespillere

Fra industrien var Klaus Dittmers fra Dea og Phillip Milstead fra Spirit-Energy viktige støttespillere for studentene. De fungerte som rådgivere, og møtte studentene 1-2 timer hver uke i seks uker.

– Støtten fra industrirådgiverne har vært veldig viktig for oss, sier Escalona. 

Les mer om: Bachelor i petroleumsgeologi
Master i petroleumsgeologi (toårig)

Tekst: Mari Løvås
Foto: Privat