MENY

Datastudenter laget digital skolerute

Seks IT-studenter gjør det enklere for elever og foreldre å ha oversikt over skoleårets undervisnings- og fridager. Nettløsningen er på vei inn i flere store kommuner i Norge.

Datastudenter på UiS har laget en nettjeneste for skolen Kristoffer, Kristian, Thomas, Fabian, Alexander og Nourhan har utviklet en nettløsning som presenterer skoleruta på en brukervennlig måte.

Stavanger, Trondheim, Bærum og Gjesdal er de første fire kommunene som har tatt nettsiden www.skoleruter.no i bruk. Det som begynte som en studentoppgave, er dermed blitt et nyttig verktøy for tusenvis av innbyggere. Flere står for tur.

Historien begynte på bachelorstudiet i data ved UiS i fjor.

– Læreren vår, Glenn Henriksen, ville at vi skulle bruke Stavanger kommunes åpne data. Oppgaven vi alle fikk, var å lage en mer funksjonell versjon av de eksisterende skolerutene i byen, forteller Fabian Legland Boe.

Vi møter ham sammen med Alexander Gundersen, Nourhan Ragab, Thomas Rasmussen, Kristoffer Løyning Bøe og Kristian M. Backer-Owe på et av datarommene på Institutt for data- og elektroteknikk (IDE). De utgjorde en av gruppene på studentkullet som gikk i kast med oppgaven.

Rotete informasjon

De så raskt at den eksisterende løsningen for å finne fram til skolerutene ved de respektive skolene i Stavanger ikke er optimal. Du må klikke deg inn på skolen nettside, deretter lete etter skoleruten og til slutt laste ned en fil med informasjon, som gjerne også er rotete presentert.

– Vi så at det tok lang tid og mange klikk å finne fram, sier Ragab.

Studentenes løsning ble å utvikle nettstedet skoleruter.no. Der kan du enkelt søke deg fram til alle skoler i Stavanger og lett få oversikt over fridager, planleggingsdager og helligdager.

– Vi synes at vi har skapt en fin og nyttig løsning, sier studentene.

Åpne data

Stavanger kommune har lenge vært i forkant når det gjelder innsamling av åpne data. Målet er at flest mulig av dataene kommunen samler og skaper skal være åpne og tilgjengelige for de som vil lage nyttige digitale varer og tjenester av dem.

Studentene er godt fornøyde med kommunens datasett.

– Det er veldig stilig at kommunen har lagt ut alt dette. Dataene er enkle å behandle, og det er mye materiale for folk som har lyst å lage nyttige løsninger, sier Legland Boe i et intervju på kommunens nettside.

Vil lage app

Stavanger kommune har tidligere etablert en egen portal der utviklere og andre kan plukke åpne data til bruk i nye digitale produkter og tjenester. Alle med åpna data i regionen er invitert til å dele. Portalen finnes på http://open.stavanger.kommune.no,

Studentene prøver nå å få flest mulig kommuner i Norge til å være med og dele dataene, slik at de kan bli med i løsningen. De arbeider også med å lage en app-løsning for å gjøre tjenesten enda mer tilgjengelig på folks telefoner.

– Hvor mye tid bruker dere på dette?

– Alt for mye! Vi må jo skrive bacheloroppgave også. Men vi synes det er artig!

Les mer om studentene bak skoleruter.no.

Les mer om bachelorstudiet i data ved UiS.

Tekst og foto: Leiv Gunnar Lie
Først publisert 23.03.17