MENY

Emerging leaders – de skal sikre en god utvikling i arktiske strøk

Arctic Frontiers inviterte utvalgte talenter fra flere land til en faglig tur med Hurtigruten 17.-23. januar. Deltakerne var unge fagfolk, stipendiater og postdoktorer. Blant dem var tre talenter fra UiS.

Bilde av representantene fra UiS ute på tur Fra venstre: Ingrid Kristina Feyling, Lin Li og Lars Ole Grottenberg. Foto: privat

Formålet med turen var å skape en møteplass for unge fagfolk og representanter fra akademia, næringsliv og det offentlige. Universitetet i Stavanger var den institusjonen som hadde flest representanter med på arrangementet.

– Vi er veldig imponerte over opplegget, sier Lin Li, postdoktor ved Institutt for maskin, bygg og materialteknologi.

Med på reisen var ulike mentorer som jobbet tett med deltakerne hele turen.

– En av mentorene var Ole Lindefjeld, forskningssjef i ConocoPhillips. Vanligvis får vi bare møte slike mennesker i korte møter, men her var de med hele turen, og de var genuint interesserte i det vi driver med. Jeg følte meg privilegert som fikk være med, sier , fra Forskningsnettverket for miljøvennlig energi, UiS.

 

Intenst og lærerikt

Turen begynte i Bodø, før Hurtigruta fraktet deltakerne videre til Tromsø, med et lite stopp i Svolvær på veien. Underveis på turen ble deltakerne invitert til å delta i diskusjoner og til å holde presentasjoner.

Totalt var det 29 deltakere på turen, i tillegg til fem mentorer. Totalt var 15 ulike nasjoner representert, deriblant urfolk fra Arktis.

– Det var veldig intenst. Vi bodde sammen, jobbet sammen, spiste sammen, sier Li.

– Ja, det var nesten litt rart å komme tilbake til hverdagen. Det var så mye som skjedde på turen, og så plutselig skal jeg sitte på kontoret og skrive artikler igjen, sier , stipendiat ved Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging.

De tre representantene fra UiS er enige om at de har hatt stort utbytte av arrangementet:

– Vi har knyttet kontakter og fått tverrfaglig inspirasjon som er helt unik. Når vi skal i gang med egne prosjekter, kanskje ikke i dag eller i morgen, men om noen år, vil nettverket vi har nå være til stor hjelp, sier Grottenberg.

 

Utvidet horisont

Under turen ble deltakerne utfordret til å se på mulighetene for Arktis fra flere ulike vinkler, ikke bare fra det faget de selv kommer fra.

– Vi fikk utvidet perspektivet vårt. Det er kanskje lett å tro at forskning på Arktis stort sett blir gjort i nærheten av dette området, men det er ikke alltid sant. En av deltakerne kom helt fra Hawaii, og hennes forskning kunne rettes rett mot de arktiske områdene, sier Feyling.

Resultatet av turen var et foredrag som skulle presenteres på konferansen Arctic Frontiers 2018.

­– Jeg har hvert fall blitt inspirert, og kan gjerne tenke meg å jobbe mer med de arktiske områdene, sier Grottenberg. 

 

Tekst: Mari Løvås