MENY

Europamestre i petroleum

UiS slo ut 22 andre universitetslag i kunnskapskonkurransen PetroBowl tidligere denne måneden. Nå skal de representere Europa i Dubai.

  • /01. Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Studenter/UiS PetroBowl.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    UiS sine europeiske mestre i PetroBowl 2016. Fra venstre: Camilo Andrés Cárdenas Medina, Vebjørn Langåker, Madhan Nur Agista, Jugal Bodawala, Sindre Forsetløkken og Jon Oscar Spieler.
  • /01. Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Studenter/Pris PetroBowl.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    – Vi viser med vår seier at UiS har høyest kompetanse på petroleum i Europa, sier Jon Oscar Spieler.
  • /01. Store bilder for nye www.uis.no - min. 1400 piksler/Studenter/UiS finale Petrobowl.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
    Gleden var stor da seieren over Politecnico Di Torino i finalen var et faktum (Foto: SPE Stavanger Student Chapter).

– Vi er veldig stolte over seieren. Vi hadde ryggdekning på alle områder som ble etterspurt i konkurransen. Vi viser med vår seier at UiS har høyest kompetanse på petroleum i Europa, sier Jon Oscar Spieler som er en av de seks petroleumsstudentene som UiS-laget utgjør.

Norge og UiS stilte for første gang med et lag til kunnskapskonkurransen PetroBowl i 2013. Tre år senere er UiS sitt lag europamestre og klar for VM (PetroBowl Championship) i Dubai.
 

Hva er PetroBowl?

I PetroBowl kjemper studentlag fra hele verden mot hverandre i en fartsfylt konkurranse som dekker tekniske og ikke-tekniske aspekter ved olje- og gassindustrien. Konkurransen gikk globalt i 2013 med en utvidelse til seks regionale kvalifiseringer i 2015. I 2015 konkurrerte 103 lag fra 28 land konkurrerte mot hverandre i seks regionale kvalifiseringskonkurranser.

Tidligere denne måneden ble altså den regionale Petrobowl-konkurransen i Europa avholdt i Stavanger, med Society of Petroleum Engineers (SPE) som vertskap. Seieren kvalifiserer UiS-laget til den globale PetroBowl-konkurransen som finner sted i Dubai i september.

Lagene kommer fra universiteter i hele verden, blant annet USA, Brasil, Kina, Italia, Sudan, Norge, Mexico, Saudi-Arabia og Nederland. De amerikanske deltagere er i flertall og studerer ved prestisjefylte universiteter som Texas University, University of Houston, Stanford University og Penn State.

UiS-lagets studenter går alle på master og bachelorstudier innen petroleumsprogram ved UiS:

Jugal Bodawala fra India studerer master i Petroleum Reservoir Technology, Madhan Nur Agista, Indonesia, tar master i Petroleum Natural Gas Engineering, Camilo Andrés Cárdenas Medina, Colombia, tar master i Petroleum Well Engineering, Jon Oscar Spieler, Norge, tar master i Petroleum Well Engineering og sistemann Sindre Forsetløkken tar bachelorgrad i petroleumsteknologi. Laget har selvfølgelig en manager: Vebjørn Langåker fra SPE Stavanger Student Chapter har tilrettelagt og preppet teamet før konkurransen.

 

Den røde knappen

Konkurransen foregår teknisk som i et amerikansk gameshow: To lag konkurrer om gangen og førstemann til å trykke på den røde knappen får svare på stilt spørsmål. Spørsmålene dekker petroleumstekniske områder, begreper, oljeindustriens historie og utregninger - blant annet.

– En til en-kampene varer i åtte minutter. Spørsmålene blir ikke repetert og man får ikke betenkningstid. Vet du svaret på spørsmålet trykker du på den røde knappen. Er svaret riktig får laget 10 poeng og et bonusspørsmål som vi får diskutere oss fram svaret til. Er svaret feil får laget minus 5 poeng, forklarer Camilo.

– I USA er det stor prestisje blant petroleumsuniversitetene å vinne PetroBowl. Det er også herfra konkurransen har sin opprinnelse. Det er en veldig viktig konkurranse der, spesielt er det mye kniving mellom universitetene i Texas. Der er det flere universiteter som tilbyr spesialiseringer som er tilrettelagt for Petrobowl-konkurransen. Professorer trener også lag i forkant, sier Madhan.


Magisk oppskrift

– Quizen fokuserer på petroleumsrelaterte spørsmål som vi har lært gjennom våre studier. Før regionalkonkurransen frisket vi opp gammelt pensum. Vi forberedte oss godt, og gikk gjennom tidligere års spørsmål, sier Jon Oscar.

– Manager Vebjørn har vært smart, han har valgt ut et lag som har deltakere med mange forskjellige spesialiteter innen petroleumsfaget. Samlet dekker vi brede områder innen Natural gas, Drilling Technology og Reservoir Engineering og grunnleggende kunnskap innen petroleumsteknologi. Det er den magiske oppskriften for laget vårt, sier Jon Oscar.

 

NTNU størst rival

– I år var det totalt 23 lag i den europeiske delfinalen. Det tøffeste laget å møte i konkurransen var italienske Politecnico Di Torino, sier Madhan.  Men den største rivalen var så absolutt NTNU:

– Å møte NTNU og ikke minst slå dem ut var veldig fornøyelig. På det tidspunktet i konkurransen var vi tilfredse med å være best blant universitetene i Norge, sier Sindre.

– Vår fordel under konkurransen var at vi hadde lave skuldre. Vi hadde ikke store forventninger til hvordan vi skulle gjøre det under konkurransen, vi visste heller ikke hvor mye vi kunne i forhold til de andre lagene. Vi hadde med andre ord ikke press på oss. Vi var dessuten på hjemmebane, det skapte nok en ekstra trygghet, sier Jon Oscar.

Gleden var derfor stor da seieren over Politecnico Di Torino i finalen var et faktum.

– Vi var kalde i vurderingen og spilte trygt. Det andre laget buzzet den røde knappen før de visste om de kunne svare på spørsmålet. Det straffet seg med feil svar og minuspoeng, sier Jugal.
 

Til Dubai!

UiS-laget er spente på finalen i Dubai i september. Laget vil trolig være i Dubai under hele den årlige SPE-konferansen, som varer i tre dager. Petrobowl-konkurransen er en del av konferansen og blir avholdt på den siste dagen.

– Vi har allerede fått nye nettverk internasjonalt, og gleder oss til å treffe mange nye kontakter. Men først skal vi skaffe oss sponsorer for turen, og så må vi jo pugge en del, avslutter Camilo. 

 

Tekst/foto: siri.j.pedersen@uis.no