MENY

Fordyper seg i vind

Studenter og ansatte dro til Egersund vindpark for å studere vindenergi på nært hold. Studentene er samstemte: Felttur er gøy og lærerikt.

Studentene (fra venstre) Narges Karimi, Kenny Kaluiji, Lovise Hetland og Rafael Rosales syns felttur er lærerikt og inspirerende. Studentene (fra venstre) Narges Karimi, Kenny Kaluiji, Lovise Hetland og Rafael Rosales syns felttur er lærerikt og inspirerende.

De er 150 meter høye, med rotorblad på nesten 60 meter. Totalt 33 vindmøller står spredt i området ved Åseheia og Kolldalsheia, 5-8 kilometer øst for Egersund sentrum. Hver av turbinene har en effekt på 3,4 MW.

Tirsdag 17. april inviterte Forskningsnettverket for miljøvennlig energi studenter og ansatte med interesse for vindenergi med på tur. 33 studenter og ansatte tok buss en drøy time sørover, for å besøke Egersund vindkraftverk og Norsk Vind Energi.  

– Det er veldig gøy å se ting i praksis, vi lærer veldig mye av dette. Jo flere turer, jo bedre, sa Rafael Rosales, en av studentene som var med på turen.  

– Ja til flere feltturer, stemmer Lovise Hetland i. 

Narges Karimi er enig med sine medstudenter: 

– Det er en veldig interessant tur, og jeg har blitt inspirert av den. Fremover nå skal jeg forsøke å avgrense og spisse tema for hva jeg skal skrive masteroppgave om, og dette var veldig inspirerende.

Hun syns slike turer er spesielt bra for studenter. 

– Det er fint å dra på slike turer, og se hvordan ting foregår i praksis, ikke bare lese om det eller høre forelesere fortelle om det i et klasserom, sa hun. 

Interessert i vindenergi

– Dette er en fin mulighet til å møte studentene som er interessert i vindenergi, og også professorer og forelesere har blitt med på turen, sa Siri Kalvig.

Hun er leder for Forskningsnettverket for miljøvennlig energi og ønsket velkommen til møtet med Norsk Vind Energi, som er operatør i Egersund vindkraftverk. 

Feltturen kom etter et initiativ fra førsteamanuensis Idriss El-Thalji. Han hadde lagt merke til at flere av studentene i faget Selected Topics in Industrial Asset Management var interesserte i vindenergi. Faget er prosjektbasert, og flere av årets studenter har valgt å fordype seg i vind. 

– Jeg håper dette kan bidra til at vi får mange masteroppgaver med fornybar energi, og gjerne vind, som tema, sa Kalvig. 

Teori og praksis

Feltturen begynte med presentasjoner fra Norsk Vind Energi, ved John Amund Lund, før Torfinn Tuen tok gruppen med til vindparken. Der fikk de besøkende være med inn i en vindmølle, samt en omvisning i trafostasjonen som er tilknyttet vindparken. 

– Her i Egersund har vi vært nødt til å ta flere hensyn når vi har bygget parken. Terrenget er veldig ulendt, og vindmøllene må plasseres best mulig for å utnytte luftstrømmene optimalt. Det ser kanskje litt kaotisk ut, men vindmøllene er plassert etter vindforholdene, forklarte Lund. 

  Han er ikke i tvil om at dette er et skritt i riktig retning: 

– Det grønne skiftet skjer, og det skjer nå, sa han. 

Både Kalvig og Lund håper arrangementet kan bidra til spennende studentoppgaver om vindenergi.

Noen tema som kan belyses i forbindelse med vindenergi: 

  • Kompetanseoverføring fra onshore vind til offshore vind
  • Analyse av ressurspotensial til vindenergi
  • Optimalisering av plassering av vindturbiner vha. værdata og simulering
  • Produksjonsbegrensninger (CFD-analyser)
  • Optimalisering av drift og vedlikehold av vindenergiparker
  • Vindenergi i urbane strøk
  • Vindturbiner som del av et hybridsystem
  • Vindanalyser og feltarbeid på campus

Tekst og foto: Mari Løvås