MENY

Inviterer til en IOR-reise i undergrunnen

- Omstilling er noe vi jobber med daglig innenfor økt oljeutvinning, sier direktør for Det Nasjonale IOR-senteret, Merete Vadla Madland, og minner om at målet om å øke utvinningen på norsk sokkel opp mot 70 prosent står ved lag. På fellesstandet med forskningssenteret IRIS inviterer hun til en reise i undergrunnen for å hente ut mer av den oljen som ikke lar seg produsere med konvensjonelle metoder.

Direktør for Det Nasjonale IOR-senteret Merete Vadla Madland med forskningsassistent Nina Egeland på ONS 2016. Direktør for Det Nasjonale IOR-senteret, Merete Vadla Madland, med forskningsassistent Nina Egeland på ONS 2016.

På ONS - stand #932 - like ved Centre Court, kan du i år selv prøve å utvinne olje. UiS og IRIS promoterer i fellesskap forskningssentrene Det Nasjonale IOR-senteret og DrillWell med et spill der du «reiser inn» i et reservoar og konkurrerer om å hente ut så mye olje som mulig i løpet av to minutter. Hver dag kåres en vinner som får en flott premie. Men pass på! Det er mange hindringer underveis...

For to år siden besøkte over 90 000 ONS. Da hadde også UiS og IRIS en felles stand. I år har vi utviklet et spill for besøkende som inviteres på en reise i reservoaret for å hente ut så mye olje som mulig i løpet av to minutter.

Overgang

Hovedtema for årets ONS er Transition - overgang. Dette temaet er spesielt aktuelt for tiden vi er inne i - også på UiS.

- Omstilling er noe vi jobber med daglig innenfor økt oljeutvinning, sier direktør for Det Nasjonale IOR-senteret, Merete Vadla Madland.

- I disse tider er det spesielt viktig å ikke bare fokusere på økt utvinning, men også på å forbedre metodene som tas i bruk for å hente ut restoljen, fremholder hun, og legger til at det skjer mye spennende på dette området akkurat nå.

- Vi tenker grønt, effektivt, sikkert og mer økonomisk, sier Madland.

Må tørre å tenke nytt

IOR-direktøren peker spesielt på at det viktigste er å ha en positiv holdning til fremtiden, og å tørre å se nye muligheter.

- I en presset situasjon kan det være vanskelig å være kreative nok og dermed falle tilbake i gamle spor, sier hun, og minner om at målet om å øke utvinningen på norsk sokkel opp mot 70 prosent står ved lag.

- Da er det bare å brette opp ermene og utvikle metoder som er så kostnadseffektive at selskapene vil ta dem i bruk, sier Madland.

Les mer om Det Nasjonale IOR-senteret: http://www.uis.no/research-and-phd-studies/research-centres/national-ior-centre-of-norway/

Olje, vind, helse og teknologi

Øystein Lund Bø, dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiS, tror det kan komme mye godt ut av endringene i tiden.

– Det er selvfølgelig en utfordring å skape noe nytt og omstille seg, men i det lange løp er jeg sikker på at vi vil se mange positive resultater, for eksempel innenfor teknologioverføring, sier han, og nevner Norway Pumps & Pipes som et godt eksempel.

 Les mer om Norway Pumps and pipes: http://www.pumpsandpipes.no/home

- Denne satsingen på teknologioverføring mellom oljebransjen og helsevevesenet er kjempespennende og et godt eksempel på nytenking, fremholder dekanen, og legger til at det finnes mange spennende overføringsmuligheter mellom olje og gass på den ene siden og miljøvennlig energi på den andre - for eksempel innen offshore vind og geotermisk energiutvinning.

 Selv gleder dekanen seg til årets ONS.

– Det blir spennende å se om det har skjedd noen markant endring sammenlignet med ONS i 2014. Mye har skjedd siden den gang, men jeg er ikke i tvil om at også årets arrangement blir vellykket - uansett, sier han.

– Nå er det viktigere enn noen gang å vise fram hvilke muligheter som finnes, og å finne samarbeidspartnere som kan bringe næringen videre, sier Bø avslutningsvis.