MENY

- Jobb deg fra stryk til toppkarakter

- Den du er i dag definerer ikke nødvendigvis hvem du er i morgen – og det er fullt mulig å jobbe seg fra stryk til toppkarakter, sa kjernefysiker og rosablogger Sunniva Rose til elevene fra videregående og andre interesserte som besøkte Universitetet i Stavanger under Åpen Dag nylig.

Bilde av Suniva Rose som holder foredrag på UiS Sunniva Rose forteller om sin spennende reise fra danseglad jente til kjernefysiker og rosablogger

Selv har Rose gått veien fra usikker student med gjentatte stryk til en internasjonal forskerkarriere, og sier det var staheten som berget henne etter at hun ”meldte overgang” fra ballett - som hun brant for - til matte og fysikk.

– Ingenting kommer gratis. Du må tørre å være deg selv og samtidig sta og målrettet, fremholdt Rose, som selv så vidt kom inn på masterstudiet. Under et opphold i Paris fikk hun arbeide med kjernefysikk og thorium, og dette ble nøkkelen til en spennende karriere.

Hun forsker nå på hvordan hvordan thorium kan brukes som brensel i kjernekraftverk for å redusere utslipp av radioaktivt avfall.

Fullt og helt

– Du må finne noe du brenner for og gå inn i dette med krum hals, sa Rose, som gjerne vil ta livet av myten om ”det late geniet.”

– There is no such thing as a free lunch, heller ikke i forskermiljøet, sa Rose, som også er opptatt av at teknologi ikke er enten god eller dårlig.

– Teknologien bare ”er”, sa hun.

– Det er menneskene som avgjør om anvendelsen er god eller dårlig, presiserte hun og fremhevet organisasjonen ”Ingeniører uten grenser” sitt arbeid for trygt drikkevann som et eksempel på hvordan teknologien blir brukt til beste for de som aller mest trenger det.

Teknologi avgjørende

Sunniva Rose er fascinert av hvordan teknologiutviklingen har påvirket viktige begivenheter i historien og måten vi lever på.

– Tenk bare på knekkingen av Enigma-koden under andre verdenskrig, som sannsynligvis sparte millioner av liv, og de siste tiårs utrolige utvikling innen digitalisering av kommunikasjonsteknologien og nye miljøvennlige transportmidler.

Rosabloggeren var også opptatt av den utenomfaglige dimensjonen i universitetsmiljøet.

– Sosialt engasjement og tilhørighet er viktig for å skape balanse i studietilværelsen, spesielt i krevende tider, sa Rose og viste til egne erfaringer.

Tekst og foto: Lars Gunnar Dahle