STAND: Se det usynlige

TORSDAG 20. SEPTEMBER KL. 16.30–18.30 PÅ KVADRAT kan du oppleve mikrobiologer vise fram og fortelle om bakterier. Og kanskje får du ta med deg noen bakterier hjem i en skål.

Virkeligheten har mange lag. Ikke alle er like synlige. Midt i folkestrømmen i ett av Norges travleste kjøpesentre kan barn og familier få se de usynlige bakteriene på fingrene sine. Forskerne Ragnhild Wiik fra Handelshøyskolen BI Stavanger og Anne Vatland Krøvel fra NORCE vil fortelle om ulike typer bakterier – både de som er helsefremmede og de som er sykdomsframkallende. På denne standen vil du få vite mer om bakterier, vaksiner og antibiotika.

Altså torsdag 20. september kl. 16.30–18.30 på Kvadrat. Torunn Secilie Ludvigsen fra NORCE er også engasjert i standen, som er en del av Forskningsdagene i stavangerregionen 2018.

Forskningens kjerne er å gjøre det usynlige, synlig. Standen er losset med agar-skåler som barna skal legge fingrene sine på før og etter vasking. Barnet får agarskålen sin med seg hjem og informasjon om hvordan å behandle den.

På denne standen vil publikum få kjennskap til ulike typer bakterier, både de helsefremmende og de sykdomsframkallende. Forskerne vil samtale med barna om sykdommer hvor de tror bakterier har skylden. I den forbindelse vil vi ta opp temaet antibiotika og vaksine.

Bakterier, helse og problematikk rundt antibiotikaresistens har stor betydning for menneskers oppvekst. Om antibiotikaresistensen blir enda mer omfattende enn i dag, og vi ikke har medisinske alternativ, må vi begynne å leve på en helt annen måte enn det vi gjør nå.

Agarskål med bakterie

Barna får bakterier med seg hjem i en agarskål.