Ben David Normann (UiS): Hvordan i all verdensrommet?

Som ung mann lette Ben David Normann etter svar på de store spørsmålene i livet. Etter å ha vært innom både ingeniør- og medisinstudier og studier i klassisk gresk, førte hans søken til kosmologien. Med sin hang til logikk og matematikk søker han fremdeles svar på store spørsmål.

Vi vet at universet utvider seg. Men forskerne har ikke peiling på hvorfor – eller hvordan. Likevel er de nokså sikre på at Einsteins likninger gir en god beskrive av universets oppførsel. Det betyr at universet en gang i fortiden var bitte lite. Derfra utvidet det seg kjempefort, og endte til slutt opp med det universet vi har i dag. Men hvordan utvidet det seg fra baby-univers til kjempestort? Likningene tillater mange forskjellige måter dette kunne ha skjedd på, avhengig av hvordan universet så ut i tiden etter det store smellet. Selv om det finnes mange matematiske muligheter, så har universet «valgt» kun én av dem. Ben David Normann jobber i sin forskning med å vise at samme hvordan universet så ut da det var lite, og samme hvordan det vokste til dagens størrelse, så måtte det utvikle seg til det universet vi har i dag. Greier han det, da har han også greid å forklare hvorfor universet ser ut som det gjør.