Johanne Holm Toft (SUS/UiB): Svangerskapsdiabetes – er ett stikk nok?

Johanne Holm Toft er lege i spesialisering innen fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) og stipendiat ved UiB. Hun har sett med bekymring på at det er økende antall kvinner som får svangerskapsdiabetes. Svangerskapsdiabetes kan føre til alvorlige komplikasjoner for mor og barn. I dag anbefales 7 av 10 gravide i Norge å gjennomføre sukkerbelastningstesten som avdekker sykdommen, det vil si at 42 000 gravide testes hvert år. Testen, som må drikkes, tar flere timer å gjennomføre, kvinnene må faste i forkant og den smaker så vondt at mange kaster opp. Testen gir ikke alltid pålitelige resultater og den er svært ressurskrevende for helsetjenesten. Kort oppsummert: Testen er ikke særlig god. Derfor vil Johanne Holm Toft utvikle en ny test som er enkel, skånsom og treffsikker. En stikk i fingeren – enkelt og greit.