MENY

Matløypa på Ullandhaug

Dra på opplevelsestur på Ullandhaug søndag 30. september. ​Lær om spennende vekster og om økologisk dyrking, test smaks- og luktesansen din og kjøp lokal mat.

Bilde av to poteter Velkommen til Matløypa

Siste søndag i september kan du ta med familien og oppleve mat-mangfoldet på Ullandhaug. Her er mulighet for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø, og flotte natur- og friluftsopplevelser. Seks steder på Ullandhaug åpner dørene eller hagene sine for besøkende; Jernaldergarden, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger Botaniske Hage, UiS ved barnehagelærer og grunnskolelærerutdanningen, Ydalir, Måltidets Hus og Arkivenes hus.

Alle stedene byr på interessant kunnskap, noen steder kan du gjøre forsøk eller smake på ulike produkter, andre steder kan du leke, høre på foredrag, mate dyr eller bli med på omvisning. Matløypa så dagens lys i 2009, som del av Forskningsdagene, der målet var å gi publikum muligheten til å bli kjent med «matmiljøet» på Ullandhaug, med en spennvidde fra jernalder til nåtid, fra steinsatt kokegrop til industrielle produksjonsmetoder.

Matløypa er åpen fra klokken 12.00 - 16.00.

Program for Matløypa

JERNALDERGARDEN
Prøv forskjellige aktiviteter som var en del av dagliglivet i jernalderen. Du kan lage mel, bake hellebrød og lag en trespiker som skal brukes i taket på langhuset.

12.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder.
12.30: Omvisning – Vi forteller byggearbeidet som foregår i langhuset.
13.00: Guided tour in English.
13.00: Bli med å bygg et langhus i 1/3 størrelse.
14.00: Smaksprøver på nystekt lam i kokegrop.
15.00: Omvisning – lær om livet i eldre jernalder.

ULLANDHAUGTÅRNET
Nyt utsikten, og kjøp vafler, saft og kaffe av Sørmarkas venner. Quiz med premier for barna.

ULLANDHAUG ØKOLOGISKE GÅRD
Kafé, salg av økologiske varer og sporløype med spørsmål om økologi.
Samarbeidspartnere er Safteriet AS, Solvind AS, Venneforeningen for Ullandhaug økologiske gård, Økologiske Dagligvarer AS, Økologisk hagelag og Økologisk Rogaland. 

STAVANGER BOTANISKE HAGE
Se utstillingen om frø og frukt og ta familien med på hagens rebusløype for store og små. I Hagevennenes pop-up kafé kan du kjøpe vafler, kaffe, te, saft og syltetøy. Det blir også smaksprøver.

Kl. 13.00 og 15.00: Omvisning i Urtehagen: Fra frø til frukt.

GAPAHUK NEDENFOR BOTANISK HAGE
Lær hvordan du kan utnytte mer av naturens spiselige planter. En ny app guider deg til fargerik og gratis mat i eget nærområde. Det blir smaksprøver av årets vekster og quiz med premier.
Arrangør er Universitetet i Stavanger.

YDALIR HOTEL
Skyt med pil og bue, kjøp mat i kaféen og kikk inn på hotellrommene!

MÅLTIDETS HUS
Besøk Måltidets Hus og test dine kokkekunnskaper, smak på maten fra gamle dager, test din luktesans og mye mer. Bli med på quiz og vinn fine premier. Gode parkeringsmuligheter.

ARKIVENES HUS
Lurer du på hvordan skolekjøkken var før? Hørt om Petroleum Wife’s Club? Kom innom og se på utstillingen, prøv ut noen aktiviteter fra «gamle dager» og smak på kjeks fra PWC.