MENY

Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2019

Forskningsdagene i Stavanger-regionen 2019 varer fra 18. til 29. september. På mer enn 20 arrangement i festivalperioden kan du la deg begeistre av forskning som foregår på UiS og andre institusjoner i regionen. Alt gratis!

Collage med Jo Røislien og Inge Særheim og folk på Norsk Oljemuseum. Under Forskningsdagene 2019 møter du forskere blant annet på UiS, Stavangeren, Kåkå, Norsk Oljemuseum, Arkeologisk museum, Museum Stavanger og Vitenfabrikken i Sandnes.

ONSDAG 18. SEPTEMBER

ÅPNING AV FORSKNINGSDAGENE OG DEBATT
Prorektor for forskning ved UiS, Merete Vadla Madland, åpner Forskningsdagene kl. 14.00 på Universitetsbiblioteket, UiS 

Kan grønn økonomisk vekst redde verden?
Kl. 14.00 — 15.30 på Universitetsbiblioteket, UiS
Debatt: De økonomiske modellene som våre politikere gjør beslutninger utfra, tar ikke nok hensyn til at vi er i ferd med å ødelegge klimaet og at verdens økosystemer sliter med å håndtere avfallet som vårt forbruk skaper. Kan markedet, hvis det blir grønt nok, styre oss vekk fra en øko- og klimakatastrofe? Deltakere: Dolly Jørgensen, professor i miljøhistorie, Oluf Langhelle, professor i statsvitenskap, Ragnar Tveterås, professor i industriell økonomi, Trond-Ola Hågbo, stipendiat i urban vind ved Teknisk-naturvitenskapelig fakultet. Samtalen ledes av Tom Hetland.
 

HENRIK STEFFENS - EN INTERNASJONAL SIDDIS
Kl. 12.00 — 14.00 på Sølvberget, kinosal 9
Den stavangerfødte naturforskeren Henrik Steffens (1773-1845) var Kierkegaards foreleser og Goethes venn. Forfatter Tore Renberg innleder før fire forskere fra blant annet Humboldt-universitetet og Københavns Universitet samt UiS-forsker Benedikt Jager snakker om ulike sider ved Steffens' liv og virke. 

Få også med deg gratiskonserten til ære for Steffens’ svigerfar, komponisten Johann Friedrich Reichhardt, i Petri-kirken kl. 17.

Arrangementet er et samarbeid med Kapittelfestivalen

INNVIELSE AV NYTT BI-CAMPUS I STAVANGER
Kl. 15.00 — 17.00 Byfjordparken
Kom og ta en titt på Handelshøyskolen BIs nye campus i Stavanger – et av de mest miljøvennlige undervisningsbyggene i landet. Det blir omvisning, tidsaktuelle miniforedrag av BIs forskere, bevertning og konsert. 
 

TORSDAG 19. SEPTEMBER 

VERDEN GÅR TIL HELVETE
Kl. 13.00 — 14.00 på Universitetsbiblioteket, UiS
I 2018 skrev forfatter Johan Mjønes kronikken Verden går til helvete på NRK Ytring, om folks vansker med å omsette gode klimaintensjoner til handling. Dette er også tema i samtalen med førsteamanuensis Frode Skarstein, som blant annet forsker på  lærerstudenters holdninger til miljø- og klimaproblematikk og hvordan dette påvirker undervisningen.
Arrangementet er et samarbeid med Kapittelfestivalen
 

HADDE ARNE NÆSS RETT OM MILJØKRISEN?
Kl. 16.00 — 17.00 på Måltidets hus, 3. etg i foajeen
Kunnskaps_tørst er et månedlig arrangement på campus Ullandhaug. Under årets Forskningsdager forteller UiS-professor Morten Tønnessen om filosof Arne Næss (1912-2009) og hans betydning for miljøbevegelsen i Norge. Tønnessen forsker blant annet på feltet øko- og miljøfilosofi og miljøetikk.
 

MIKROPLAST PÅ MENYEN
Kl. 16.30 — 18.30 på Kvadrat kjøpesenter, Sandnes
Under årets Forsker i farta-arrangement kan barn og voksne stikke innom det provisoriske laboratoriet som Ragnhild Wiik fra BI og Anne Vatland Krøvel fra NORCE har satt opp på Kvadrat. De svarer på spørsmål om mikroplast og lar deg se forskjellen på livet i et rør med organisk avfall og rør som inneholder mikroplast.
 

OLJESELSKAP!
Kl. 19.00 — 22.00 på Norsk Oljemuseum
Visste du at det fins korallrev i Nordsjøen? Opplev Norsk Oljemuseum på en ny måte denne kvelden. Det blir spennende foredrag om blant annet protestbevegelser i klimakampen, det blir konkurranser med premier og eksperimenter med smell i. Bølgen & Moi har åpen bar og servering i museet.
 

LØRDAG 21. SEPTEMBER

FORSKNINGSTORGET I STAVANGER
Kl. 11.00 — 15.00 på Torget i Stavanger
På Forskningstorget får store og små muligheten til å utforske, lære, leke og la seg underholde av forskning. Kunnskaps- og forskningsinstitusjoner i regionen viser frem hva de forsker på. 
 

MANDAG 23. SEPTEMBER

FRI FLYT - OM VÅRT FORHOLD TIL VANN
Kl. 18.00 — 19.30 på Stavanger maritime museum
MUST og Greenhouse/UiS inviterer til en samtale om vannets historie, egenskaper og kretsløp og som ressurs. I panelet: historiker Dolly Jørgensen, biolog Atle Fiskå og marinarkeolog Arild Skjæveland Vivås, som funderer, lurer og svarer på spørsmål som er kommet inn. Send spørsmål til formidling.maritime@museumstavanger.no. Samtalen ledes av Terje Torkildsen.

TIRSDAG 24. SEPTEMBER

BARNEUNIVERSITETET PÅ ULLANDHAUG
Kl. 12.15 — 13.00 på Universitetet i Stavanger
Hvordan bygger man en smart by? Ved professor Harald N. Røstvik

Kl. 13.15 — 14.00 på Universitetet i Stavanger
Skal vi spise insekter i fremtiden? Ved førsteamanuensis Merete Hagen Helland

(For påmeldte skoleklasser)

FORSKER-STANDUP 
Kl. 20.00 — 22.00 på Kåkå/Sting Nere
Bom eller ikke bom — hva er alternativet? Svaret får du på Forsker-standup på KåKå. Vi byr på seks 15-minutters underholdende foredrag av forskere. 

Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg
 

ONSDAG 25. SEPTEMBER 

BARNEUNIVERSITETET PÅ ARKEOLOGISK MUSEUM
Kl.  09.00 — 10.15 og 11.00 — 12.15
På sporet av mennesker og livet de levde. Ved arkeolog Sean Dunham.
(For påmeldte skoleklasser)
 

HATMILJØ PÅ NETTET - HUN TOK OPP KAMPEN
Kl. 13.00 — 14.00 på Universitetsbiblioteket, UiS
Da den australske journalisten Ginger Gorman ble utsatt for omfattende trakassering på nettet, bestemte hun seg for å finne ut hvem disse nettrollene var og hva som drev dem. Hun møter UiS-professor Helle Sjøvaag til en samtale om trakassering på nett og journalistikkens vilkår i den digitale tidsalderen.
Arrangementet er et samarbeid med KnowHow EdTech-konferansen 
 

HYDROGEN SOM FREMTIDIG ENERGIBÆRER
Kl. 19.00 — 20.00 på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Er det fremdeles en fremtid i hydrogen? Teknas avdelingsfagråd Stavanger og Norges Tekniske Vitenskapsakademi inviterer til foredrag med Kristian E. Vik, generalsekretær i Norsk Hydrogenforum. 
 

FORSKER-STANDUP
Kl. 20.00 — 22.00 på Kåkå/Sting Nere
Kan vikingtiden være fremtiden? Svaret får du på Forsker-standup på KåKå. Denne kvelden får du sju 15-minutters underholdende foredrag av forskere.

Konferansier: Eldbjørg Vaage Melberg
 

TORSDAG 26. SEPTEMBER

REGIONAL FINALE - FORSKER GRAND PRIX 
Kl. 19.00 — 21.00 på revyscenen Stavangeren 
Forskere fra UiS, SUS og NORCE konkurrerer om å bli kåret til den beste forskningsformidleren. De to beste går videre til nasjonal finale 28. september.

Konferansier: Hilde Zahl

LØRDAG 28. SEPTEMBER

MUSEUMSLØRDAG 
Museene er blant de fremste og mest tilgjengelige arenaene for forskningsformidling et samfunn har å by på. Denne lørdagen er det gratis inngang på Arkeologisk museum, MUST-museene, Vitenfabrikken, Garborgsenteret og Norsk Oljemuseum. Se åpningstider og detaljer på de enkelte museenes hjemmesider.

Rødlista håndverk - gjenbruk på gamlemåten
Kl. 11.00 — 15.00 på Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger
Møt håndverkere som er dyktige på tradisjonelle husflidsteknikker som er lite brukt, gjemt og nesten glemt. Det blir demonstrasjon av utrydningstruede håndverk og salg av produkter laget på gamlemåten. Vi byr også på foredrag om håndverk, husflid og miljø, samt aktiviteter for barn og unge.  

Sandnes – en grønn by? 
Kl. 11.00 — 16.00 på Vitenfabrikken i Sandnes
Lyst å prøve deg som byutvikler? Vi retter søkelyset mot miljøutfordringer i byen. Her kan små og store bidra med egne ideer og drømmer for Sandnes i framtida. Det blir ulike aktiviteter i Grønn Lab på Vitenfabrikken og i kafé Hjerneføde byr vi på grønn meny! Få også med deg åpningen av «pop-up»-utstillingen med fotografier av kulturminner i Sandnes. Utstillingen er laget i samarbeid med elever fra Vågen videregående skole.

Om båter, ballastvann og blindpassasjerer 
Kl. 12.00 — 14.00 på Stavanger maritime museum
Hva er ballastvann? Finn ut mer om det viktige og rare vannet som følger skipene for at de skal ligge stødig. Bli kjent med dyr, planter og mikro-organismer som er blindpassasjerer. Bygg din egen båt, møt eksperter på ballastvann og lær mer om hvordan vannet kan renses. 
 

FORSKER GRAND PRIX
Kl. 19.00 — 21.00 på revyscenen Stavangeren 
Vinnerne av første- og andreplass fra de regionale finalene i Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Stavanger samles til nasjonal finale for å konkurrere om å bli kåret til Norges beste forskningsformidler. 

Konferansier: Solveig Kloppen
 

SØNDAG 29. SEPTEMBER

MATLØYPA PÅ ULLANDHAUG
Aktiviteter, smaksprøver og opplevelser for store og små.

Kl. 12.00 — 16.00 på Jernaldergården, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger botaniske hage, hotellet Ydalir, Måltidets hus og Arkivenes hus.

Sju steder på Ullandhaug byr på aktiviteter og mat i anledning Forskningsdagene. Ta med familien og opplev matmangfoldet på Ullandhaug! Lær om spennende vekster og om økologisk dyrking, test smaks- og luktesansen din, kjøp lokal mat, nyt utsikten og kos deg ute!

Alle arrangement under Forskningsdagene er gratis.