MENY

Matløypa på Ullandhaug

Dra på opplevelsestur på Ullandhaug søndag 29. september. ​Lær om spennende vekster og om økologisk dyrking, test smaks- og luktesansen din og kjøp lokal mat.

Bilde av to poteter Velkommen til Matløypa

Siste søndag i september kan du ta med familien og oppleve mat-mangfoldet på Ullandhaug. Her er mulighet for smaksopplevelser, ny kunnskap om mat, natur og miljø, og flotte natur- og friluftsopplevelser. Sju steder på Ullandhaug åpner dørene eller hagene sine for besøkende; Jernaldergarden, Ullandhaug Økologiske Gård, Ullandhaugtårnet med Sørmarkas Venner som vertskap, Stavanger Botaniske Hage, Ydalir, Måltidets Hus og Arkivenes hus.

Alle stedene byr på interessant kunnskap, noen steder kan du gjøre forsøk eller smake på ulike produkter, andre steder kan du leke, høre på foredrag, mate dyr eller bli med på omvisning. Matløypa så dagens lys i 2009, som del av Forskningsdagene, der målet var å gi publikum muligheten til å bli kjent med «matmiljøet» på Ullandhaug, med en spennvidde fra jernalder til nåtid, fra steinsatt kokegrop til industrielle produksjonsmetoder.

Fra Jernaldergården helt øverst til Arkivenes hus nederst på universitetsområdet kan du ta turen innom Ullandhaugtårnet, Ullandhaug økoligiske gård, Stavanger botaniske hage, Ydalir hotell og Måltidets hus. 

Matløypa er åpen fra klokken 12.00 - 16.00

Program Matløypa 2019

Jernaldergården

Kl. 12.00. Omvisningen om livet i jernalderen.
Kl. 11.00 – 12.30 Prøv å spinne tråd og veve på oppstadvev
Kl. 12.30 – 14.00 Vi maler mel og steker hellebrød.
Kl. 13.00 Omvisning Ull er gull. «Fåredrag» om betydningen av saueholdet - før og nå.
Kl. 13.00 Guided tour in English. Life on the Iron Age Farm.
Kl. 13.30 Smaksprøver på lam i kokegrop.
Kl. 14.00 Omvisning om livet i jernalderen på norsk og engelsk.
Kl. 14.00 – 16.00 Prøv deg som bueskytter.

Hele dagen: Salg av mat og drikke i kafe Ask og Embla. Prøv sodd - vår signaturrett med røtter i eldre jernalder.

Jernaldergården åpner kl. 11.

Ullandhaug økologiske gård
Kafé, salg av økologiske varer og sporløype med spørsmål om økologi.
Samarbeidspartnere er Safteriet AS, Solvind AS, Venneforeningen for Ullandhaug økologiske gård, Økologiske Dagligvarer AS, Økologisk hagelag og Økologisk Rogaland.

Stavanger botaniske hage

Kl. 13 og 15. Omvisning: «Planter for mangfold og miljø».

Hele dagen: Rebusløype i hagen for hele familien. Hagens Venner selger vafler, kaffe og saft. Det blir også smaksprøver.

Måltidets hus

Bli med på bursdagsfest! Måltidets hus fyller 10 år, og Fazer kantine lager bursdagsfeiring.

Du får smakebiter og du får delta i forskningen som ligger bak maten vi kjøper i butikkene. Nofima åpner forskningshallen og gjestene får prøve nye fiskeprodukt, BluePlanet viser film om havstrømmer og UiS Core viser oss hvilket plastsøppel i havet som gjør mest skade.

Arkivenes hus

Kom innom Arkivenes Hus og se på utstillingen! Smak på suppe og kokosvafler!
Barna kan få prøve seg på mange kjekke aktiviteter!

Hele dagen: Store og små er velkomne til rundtur og quiz i Måltidet hus og i Arkivenes hus.
Gode parkeringsmuligheter.

Ydalir hotel

Skyt med pil og bue i bakhagen, kjøp god lunsj, med en miljøtanke bak rettene. Gratis kaffe og te!

Tårnkafeen i Ullandhaugtårnet

Nyt utsikten, og kjøp vafler, saft og kaffe av Sørmarkas venner. Quiz med premier for barna.

Kafeen i Ullandhaugtårnet åpner kl. 11.