MENY

Doktorgrad om video-analyse av gjenoppliving

Øyvind Meinich-Bache har forsvart doktorgraden sin ved Universitetet i Stavanger, med en avhandling om automatisk videoanalyse i gjenopplivning.

Meinich-Bache undersøkte to gjenopplivningssituasjoner: hjertestans som ikke skjer på sykehus, og nyfødte som lider av fødselsasfyksi.

Den første delen var basert på simulerte data av lekfolk som utfører hjerte-lungeredning på stedet i påvente av ambulanse. Algoritmene herfra ble brukt til å utvikle en egen app, TCPR link, som måler kompresjonsrate ved hjertekompresjoner.

I det andre arbeidet analyserte han videoopptak av gjenopplivingsforsøk av nyfødte på Haydom-sykehuset i Tanzania. Basert på kunstig intelligens og dyplæring utviklet han et system som automatisk kjenner igjen hva pleierne utfører av livredning.

Bedre livredding

Forskningsresultatene kan bidra til å optimalisere behandlingen som utføres under gjenopplivning av disse typene pasienter. De foreslåtte løsningene kan potensielt benyttes både i trening og virkelige situasjoner, som debriefingsverktøy eller til sanntidsoppfølging.

Ved å analysere store mengder data fra gjenopplivningssituasjoner kan vi lære mer om for eksempel hva som redder liv og om retningslinjer følges som antatt.

Forskningsarbeidet er utført i samarbeid med Laerdal Medical, og arbeidet som går på nyfødt gjenopplivninger er en del av forskningsprosjektet Safer Births. Laerdal jobber nå med videreutvikling av appen TCPR link, først ut er et prosjekt i Singapore.

Om doktoranden:

Øyvind Meinich-Bache er 32 år og fra Kvernaland. Han har studert informasjonsteknologi - automasjon og signalbehandling ved UiS, og forsvarte doktorgraden i disputas den 21. februar.

Meinich-Bache er nå ansatt i en stilling som er finansiert av Laerdal, hvor han skal forske videre på kunstig intelligens ved UiS samtidig som han jobber med konkrete løsninger på Laerdal.

Øyvind Meinich-Bache

Øyvind Meinich-Bache